54.166.212.152 US
 

MVP o dodjeli veleposlaničkog statusa Dijani Pleštini

Piše:
utorak, 16.9.2003. 10:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

HRVATSKO ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je u utorak okolnosti pod kojima je savjetnica ministra vanjskih poslova Dijana Pleština imenovana veleposlanicom.

Potaknuto napisima u tisku te upitima novinara, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske potvrđuje da je savjetnicu ministra vanjskih poslova RH Dijanu Pleštinu 14. srpnja 2003. Predsjednik RH postavio u diplomatsko zvanje veleposlanika u MVP.

"Razlog imenovanja gđe Pleštine u diplomatsko zvanje veleposlanik u MVP leži u činjenici da će RH, zajedno s Australijom, na Petom sastanku država stranaka Otavske konvencije o zabrani protupješačkih mina od 14. do 19. rujna ove godine preuzeti supredsjedanje Odborom za skrb žrtava od protupješačkih mina. Gospođa Pleština će supredsjedati navedenim Odborom u ime RH", navodi se u priopćenju.

Hrvatska je imenovanjem veleposlanika za supredsjedatelja navedenog Odbora željela ukazati na značenje te materije za RH kao zemlju koja je među prvima potpisala Otavsku konvenciju i koja se i sama suočava s problemom razminiranja.

"Podsjećamo da se plaća gđe Pleštine koju ostvaruje u Ministarstvu, kao i naknada za prijevoz i topli obrok, na temelju pismenog zahtjeva od 26. listopada 2000. godine, za cijelo vrijeme njezina angažmana u MVP-u uplaćuju na račun International Trust Fund for Demining and Victims Assistance - Međunarodnoj ustanovi za razminiranje i pomoć žrtvama mina", stoji u priopćenju.

Također se ističe da je "zvanje veleposlanika u MVP diplomatsko zvanje i treba ga razlikovati od izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika kojega u postupku predviđenom Ustavom imenuje Predsjednik RH".

MVP pojašnjava u svom priopćenju da osoba u diplomatskom zvanju veleposlanika nema posebne ovlasti u predstavljanju RH za razliku od izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika koji je šef diplomatskog predstavništva RH u inozemstvu i predstavlja RH u državi primateljici ili međunarodnoj organizaciji.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije