MVP RH izražava krajnju zabrinutost obnovom etničkog nasilja na Kosovu

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH izražava krajnju zabrinutost obnovom etničkog nasilja između srpske i albanske zajednice na Kosovu, navodi se u priopćenju MVP-a objavljenom u četvrtak.

U vrijeme pojačanog nasilja, terorizma te prijetnji miru i stabilnosti međunarodnih odnosa, osobito u Europi u posljednje vrijeme, svako novo izbijanje nasilja i ekstremizma izaziva posebnu uznemirenost te poziva na hitno i odlučno djelovanje međunarodne zajednice, navodi se u priopćenju.

Republika Hrvatska dijeli zabrinutost EU iskazanu u izjavama visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane i predsjedavajućeg Vijeća ministara Briana Cowena, te se pridružuje pozivima za smirivanje situacije na Kosovu i nastavak političkog dijaloga, navodi MVP.

Republika Hrvatska čvrsto vjeruje u potrebu hitne obnove političkog dijaloga na Kosovu u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i mandatom UNMIK-a. U interesu očuvanja dostignute stabilnosti i mira u široj regiji, Hrvatska vjeruje u potrebu hitnih pojačanih napora međunarodne zajednice radi uvođenja reda i mira, stvaranja uvjeta za političko rješenje krize i pravodobnog otklanjanja eventualnih negativnih posljedica stanja i razvoja na Kosovu po mir i stabilnost u neposrednom susjedstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

RH smatra da ubrzana konsolidacija i demokratska stabilizacija odnosa u SCG, nastavak europskih reformskih procesa u Makedoniji, te očuvanje stabilnosti i unutarnja politička dogradnja sustava u BiH također predstavljaju potreban širi okvir za mir u ovom dijelu Europe u predstojećem razdoblju, stoji u priopćenju.

Jugoistočna Europa se nalazi pred ozbiljnim raskrižjem - šanse za povijesni razvoj europskih standarda i približavanje euroatlantskim integracijama sučeljavaju se s neriješenim nacionalnim, političkim i drugim pitanjima. Republika Hrvatska čvrsto vjeruje da odgovore i rješenja za ta pitanja treba tražiti isključivo mirnim putem i u duhu nove europske ideje, potvrđene i Deklaracijom summita Europske unije u Solunu 2003. godine. Hrvatska je, kao dio međunarodne zajednice, spremna na svom ubrzanom putu u europske i euroatlantske integracije dati puni doprinos stabilizaciji i uspostavi trajnog mira u ovom dijelu Europe, zaključuje se u priopćenju.

(Hina) xpp ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara