MVP već duže nastoji uvesti red na svim razinama svog djelovanja

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova nastoji već duže vrijeme raznim mjerama uvesti red na svim razinama svog djelovanja, pritom se često suočavajući s različitim problemima, a povremeno čak dolazeći u sukob s vlastitim pravilnicima i kriterijima koje je samo postavilo, doznaje se u petak iz visokih izvora u MVP-u.

U posljednje vrijeme Ministarstvo se našlo u središtu interesa javnosti nakon što se ustanovilo da je u više slučajeva evidentirano nepridržavanje postojećih kriterija ili pak da je došlo do određenih malverzacija u radu pojedinih diplomatskih predstavništava.

U MVP-u ističu da u radu Ministarstva pokušavaju uvesti red na svim razinama pridržavajući se utvrđenih kriterija, iako priznaju da povremeno ulaze u sukob s vlastitim pravilnicima. Visoki izvor iz MVP-a ističe da Ministarstvo povremeno nalazi "na rubu poštivanja pravilnika i kriterija, koje smo sami postavili", dodajući da prije strogo utvrđenih kriterija nije ni bilo. To je posebno slučaj s imenovanjima na razne dužnosti unutar Ministarstva što je u posljednje vrijeme izazvalo osobito zanimanje medija. Za određene položaje unutar MVP-a, interni pravilnik predviđa i potrebne godine staža koje su, s obzirom na ukupnu mladost hrvatske diplomacije, dosta visoko postavljene pa je upravo to kriterij koji MVP-u predstavlja najveći problem. Sposobni i mladi ljudi, kaže visoki izvor, često su najbolji izbor, a ne ispunjavaju te kriterije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
MVP je, u nastojanjima uvođenja reda, svojim djelatnicima ukinulo brojne ranije postojeće privilegije - od prava na korištenje mobitela, službenih kartica, pa sve do prava na službena putovanja i kupovinu odjeće. Prije godinu dana osnovan je i odsjek za unutarnji nadzor koji je u radu samog Ministarstva i raznih diplomatskih predstavništva RH u svijetu otkrio niz nepravilnosti.

Jedan od takvih primjera je i slučaj u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu gdje je jedan od djelatnika konzularnog odjela uz "pomoć" duplih blokova za naplatu konzularnih taksi jedan dio tog novca otuđio. U MVP-u kažu kako za sada ne raspolažu s točnim iznosom nestalog novca, a protiv tog djelatnika podnesena je kaznena prijava. Dnevni prihod od konzularnih taksi u Beogradu je iznosio oko 6 tisuća eura, ali na tim je poslovima bilo zaposleno desetak djelatnika. Kako bi se spriječili takvi slučajevi malverzacija s novcem od konzularnih taksi, budući da slučaj u Beogradu nije bio jedini, MVP je donio odluku prema kojoj će se konzularne takse naplaćivati putem bankovnih uplatnica a ne direktno u diplomatskim predstavništvima. Takva praksa već se počela primjenjivati u nekim diplomatskim predstavništvima, saznaje se u MVP-u.

Veliku medijsku buru izazvala su i razna imenovanja u MVP-u, posebice imenovanje Dijane Pleštine i buduće veleposlanice RH u Grčkoj Tatjane Kralj-Draganić, u čijim slučajevima nije poštivan pravilnik MVP-a o stažu potrebnom za stjecanje statusa veleposlanika. Kako se doznaje iz MVP-a, ministar Tonino Picula dao je nalog da se procesuira osoba koja je odgovorna za imenovanje Dijane Pleštine na dužnost veleposlanice, a koja je takav zahtjev parafirala bez da se prethodno savjetovala sa stručnim osobama.

Dijana Pleština na vlastiti je zahtjev vraćena na svoj stari rang savjetnice za razminiranje u MVP-u. Tatjana Kralj-Draganić sljedećeg će tjedna preuzeti svoje dužnosti veleposlanice RH u Grčkoj, saznaje se u MVP-u, s obzirom da je, kako navode u ministarstvu, imenovana po starom pravilniku koji je imao drugačije kriterije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara