54.80.97.221 US
 

Na hrvatskim njivama GM kukuruz

Piše:
subota, 10.7.2004. 10:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NA HRVATSKIM njivama zasijan je kukuruz koji sadrži genetski modificirane sastojke, objavilo je jučer Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, piše Novi list.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva potvrdilo je da je ponovnom analizom utvrđeno da jedan tip sjemenskoga kukuruza korišten u Hrvatskoj sadrži GMO organizme. Ministarstvo je najavilo da će, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, poduzeti propisane mjere te da će o tomu javnost biti iscrpno obaviještena.

Ministarstvo je još u svibnju uzelo 36 uzoraka sjemenske soje i kukuruza iz dućana te naručilo testiranje na GMO. Jedan uzorak bio je sumnjiv i stoga je dodatno testiran u inozemnom laboratoriju gdje se dokazalo da sadrži proteine specifične za GM kukuruz. 

"Ne mogu vam trenutačno reći o kojem se proizvođaču radi niti o kojem je hibridu kukuruza riječ jer bih time financijski ugrozio državu, koja bi u tom slučaju umjesto krivca morala sama snositi sve troškove oko micanja sjemenskog kukuruza s tržišta, rekao je Čobanković za Novi List i dodao da će javnost i seljaci o nazivu proizvođača i sjemena sigurno biti obaviješteni već idući tjedan te da državi "ne pada na pamet išta sakrivati, već upravo suprotno".

Kazne
  
Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba koja uvozi GMO bez dopuštenja ili na nedopušten način, stavlja proizvod od GMO-a na tržište. Prijeti joj i kazna u iznosu od 500 tisuća do milijun kuna ako se dokaže da je namjerno uvozila GMO na zaštićena područja, područja ekološke mreže i u dodirne zone utjecaja.

Vlada je obavijestila proizvođača sjemena o pozitivnom nalazu GMO testa i on će sada morati ukloniti svo sjeme iz prodajne i distributivne mreže. Morat će slijediti trag gdje je sporno sjeme prodavano, a objavit će se i javni poziv seljacima koji su to sjeme sijali da se jave kako bi se sjeme izuzelo a posijane površine pokosile, piše Novi list. 

HSS: Ministri Čobanković i Hebrang trebaju odstupiti zbog otkrivenoga GMO-a sjemena

Hrvatska seljačka stranka (HSS) priopćila je kako očekuje da će ministar poljoprivrede Petar Čobanković i ministar zdravstva Andrija Hebrang odstupiti sa svojih dužnosti nakon što je potvrđena sumnja da jedan tip sjemenskoga kukuruza korišten u Hrvatskoj sadrži genetski preinačene organizme (GMO).

U priopćenju HSS-a ističe se da "šokantno" priznanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, dano nakon višemjesečnog traženja HSS-a, potvrđuje da "Čobanković i Hebrang očigledno nisu ozbiljno shvatili posao za koji su zaduženi".

Ova Vlada je "svojom nezainteresiranošću i neprovođenjem zakona ugrozila domaću proizvodnju hrane i u pitanje dovela koncept Hrvatske kao zemlje slobodne od GMO-a - GMO free country", kaže se u priopćenju.

HSS zahtjeva da se hitno objave podatci o kojem je sjemenu riječ, koliko je takvoga sjemena i na kojoj je površini i lokaciji zasijano, kako će se uništiti usjevi i obeštetiti seljaci i utvrditi odgovornost za neprovođenje zakona.

Izvor fotografije: Novi list

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije