54.81.78.135 US
 

Na Vladi u srijedu možda prijedlog izmjena Ovršnog zakona

Piše:
ponedjeljak, 2.8.2004. 15:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PRED hrvatskom Vladom u srijedu bi se mogao naći prijedlog izmjena i dopuna Ovršnog zakona koji predviđa oštrije uvjete za odgodu ovrhe i osnivanje očevidnika nekretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, doznaje se u Banskim dvorima.

Članovi Vlade, koji nakon sjednice u srijedu, odlaze na godišnje odmore, trebali bi dati mišljenje o prijedlogu Ministarstva pravosuđa da se izmjeni i dopuni Ovršni zakon i u njega vrati čitav niz instituta ukinutih prošlogodišnjim izmjenama Zakona.

Ministarstvo, naime, tvrdi da su lanjske izmjene, provedene s ciljem da se sudovi rasterete u ovršnom postupku i poveća opća učinkovitost tog postupka, postigle gotovo suprotan učinak.

Prva iskustva iz prakse pokazuju da se glavni cilj, a to je onemogućiti odgodu ovrhe, nikada nije mogao jednostavno postići.

Ministarstvo stoga sada predlaže reafirmaciju mnogo strožeg režima odgode, točnije onakvog kakav je postojao do prošle godine.

Predlaže i da se osnuje očevidnik za nekretnine koje se prodaju u ovršnom postupku, ali i očevidnik za pokretnine vrijednije od 50 tisuća kuna, koje bi vodila Hrvatska gospodarska komora.

Traži i da se zaduže određene pravne osobe i tijela, konkretno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, MUP, Fina da daju određene podatke (primjerice je li neka osoba osiguranik Zavoda i po kojoj osnovi) bitne za provedbu ovršnog postupka.

Posebno uređuje prodaju motornih vozila, pa se ovrha nad njima u pogledu stjecanja založnog prava približava ovrsi nad nekretnina. Zamišljeno je da se motorna vozila oduzimaju, čuvaju i prodaju na način analogan kao kod drugih pokretnina. U pravilu bi se prodavala javnom dražbom, uz moguće anonimno sudjelovanje na tim dražbama.

Ministarstvo traži i jednostavniju ovrhu na računima pravnih osoba, te da se sudjelovanje javnih bilježnika u ovršnom postupku ograniči samo na određivanje ovrhe na temelju vjerodostojnih isprava, dostavu rješena o ovrsi i stavljanju klauzule pravomoćnosti i ovršnosti.


Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije