Nadbiskup Bozanić razgovarao s Prodijem

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije i potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija zagrebački nadbiskup Josip Bozanić razgovarao je u četvrtak u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu s predsjednikom Europske komisije Romanom Prodijem.

Kako je priopćio Ured zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću, nadbiskup Bozanić i Prodi u duljem su razgovoru razmotrili situaciju u Hrvatskoj i njezine odnose s Europskom unijom, a bilo je riječi i o prilikama u Europi i svijetu.

Prodi je u Zagreb doputovao kako bi premijeru Ivici Račanu osobno uručio tzv. "Upitnik" s 2500 pitanja o političkoj, gospodarskoj i socijalnoj situaciji u zemlji.

U kraćoj izjavi za novinare nakon sastanka s nadbiskupom Bozanićem Prodi je naglasio kako je optimističan glede izgleda Hrvatske za ulazak u Europsku uniju, no o datumima nije želio govoriti.

"Teško je govoriti o datumima", rekao je Prodi. "Ja sam vrlo optimističan zbog brzine kojom se Hrvatska uključila u proces ujedinjenja", dodao je.

Prodi je istaknuo da je uloga Crkve u ujedinjenju Europe "vrlo važna" jer se Europa "ne može graditi samo na trgovačkim odnosima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europa se gradi na načelima ravnopravnosti, načelima demokratskog prihvaćanja nove Europe, rekao je. "To su načela koja su ne samo temelji jedne države, već i kršćanstva", naglasio je.

Prodi je podsjetio da je papa Ivan Pavao II prije nekoliko godina rekao kako Europa mora "disati s oba plućna krila".

"To je preduvjet da bi i slavenski, odnosno balkanski svijet mogao ući u Europsku uniju jer Europske unije ne može biti bez tog dijela Europe", rekao je Prodi.

"Crkva mora slijediti taj put", naglasio je.

Prodi je kazao također da je Bruxelles svjestan "važne uloge koju Katolička crkva u Hrvatskoj igra u formiranju savjesti i osvjetljavanju puta zemlje".

"Mi računamo s njezinim pozitivnim doprinosom u izvršenju zadataka koje moramo ostvariti", rekao je Prodi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara