54.196.213.0 US
 

Nadbuskup zadarski Ivan Prenđa pozdravio na forumu Svetoga Oca

Piše:
ponedjeljak, 9.6.2003. 11:45
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Zadarski nadbiskup Ivan Prenđa pozdravnim se govorom obratio Papi Ivanu Pavlu II. na zadarskom Forumu.

Govor objavljujemo u cijelosti.

Kako je velika Gospodine tvoja dobrota.

Sveti Oče!

U ime msgr. Marijana Oblaka, nadbiskupa u miru, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova, sjemeništaraca i okupljenog vjerničkog naroda kličem Vam - dobrodošli Sveti Oče u Zadar i Nadbiskupiju zadarsku.

Na povijesnom Forumu, u neposrednoj blizini katedrale sv. Stošije, u sjeni predromaničke rotonde sv. Donata, samostana koludrica Benediktinki sv. Marije iz doba hrvatskih narodnih vladara, biskupskog doma i plavoga mora, okupili smo se danas oko Vas s ljubavlju, poštovanjem i odanošću, vjernici ove nadbiskupije, hodočasnici iz drugih biskupija te predstavnici svjetovnih vlasti naše države, Zadarske županije i Grada Zadra.

Ovaj vjerni narod pozdravlja Vas glasom i srcem, gromoglasnom pjesmom, snažnijom od one kojom su naši pređi, 1177. godine pozdravili u ovome gradu, Vašega prethodnika Papu Aleksandra III. Vaš pastirski dolazak Sveti Oče u Zadar za nas je znak Vaše ljubavi prema nama. U Vama vidimo Petra koji utvrđuje svoju braću u vjeri.

Vi ste danas u srcu starodrevne nadbiskupije koja slavi 1700. godina mučeništva sv. Stošije, Anastazije, Rimljanke po porijeklu, Srijemkinje po mučeništvu. Duboki su naši kršćanski korijeni. Mi na njima gradimo naše vjerničko danas i naše sutra.

Želim Vam također danas reći da još uvijek nosimo rane iz minulog XX. stoljeća koje je sa svoja tri rata ostavilo ozbiljne posljedice na ljudima i na sakralnim objektima. Tranzicijske teškoće, zajedničke s narodima istočne i Srednje Europe, nisu male. Izazovi potrošačkog mentaliteta uvelike su nazočni u našem društvu. I ova mjesna crkva snažno ih osjeća. Pogađaju posebno našu mladež. S druge strane, Sveti Oče, vidimo i živimo snažne znakove nade koji nas otvaraju budućnosti Božjoj i našoj.

Dolazite naime k nama u Godini kateheze odraslih, unutar trogodišnjeg pastoralnog plana. Vi Sveti Oče, već dvadeset pet godina, otkada ste na Petrovoj stolici, govorite neumorno o novoj evangelizaciji. Mi, danas, ovdje pred Vama možemo svjedočiti o njezinim plodovima. Imamo iskustvo koje Vam možemo posvjedočiti; vjeru, propovijedanu od apostola, prenošenu gotovo dva tisućljeta u župnim zajednicama, danas produbljujemo i prenosimo putem starih i novih crkvenih pokreta koje Vaša Svetost prihvaća i potiče.

Njihovim rastom u župnim zajednicama, raste vjera pojedinaca, umnažaju se obitelji koje prihvaćaju život i u kojima se rađaju duhovna zvanja. To je najbolje svjedočanstvo njihove vrijednosti u krilu jedne i jedinstvene Crkve Kristove, okupljenje oko Vas Kristova namjesnika na Zemlji i mjesnih biskupa diljem svijeta.

Sveti Oče Vaš pastirski pohod našoj Crkvi i našoj Domovini u znaku je upravo obitelji. Obitelj će biti u središtu pastoralnih napora Zadarske nadbiskupije u idućoj godini. I u Vašoj učiteljskoj nauci obitelj zauzima središnje mjesto. Želimo Vas slijediti umom, srcem i vjerom u ostvarivanju Božjega nauma s obitelji.

U gradu ste Sveti Oče u kojem je na svakom koraku, u sjajnim spomenicima umjetnosti vidljiva sinteza vjere i kulture. Po drevnom Sveučilištu, prvom hrvatskom, otaca Dominikanaca iz XIV. stoljeća i obnovljenom upravo ove sretne godine Vašega pohoda Zadru, vidljiva je sinteza znanosti i vjere. Kršćanstvo je dalo dušu ovome Gradu. U gradu ste iz kojega su, po mišljenju poljskog povjesnika Novackoga, prošli prvi misionari u Poljsku, krstili kneza Mieška i mnoge ljude. Krakow i Zadar povezuje sv. Hedviga, kraljica Poljske i Litve. sv. Hedviga Vas dočekuje u Zadru svojim likom, ovdje, na škrinji sv. Šimuna, Bogoprimaoca.

Sveti Oče dok Vam u ime svih vjernika ove nadbiskupije, obećajem vjernost Kristu, Vama i Crkvi, jer mi smo narod svetoga Petra, ovaj nezaboravni dan Vašega pohoda bit će izvor novih nadahnuća i poleta u životu ove mjesne Crkve. "Ovo je dan što ga učini Gospodin. Radujemo se u njemu" (Ps. 118, 24).

Hvala Sveti Oče, hvala, hvala.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije