Najmanje 58 mrtvih i 200 ranjenih u nizu eksplozija u Basri

Najmanje 58 mrtvih i 200 ranjenih u nizu eksplozija u Basri
NAJMANJE je 58 ljudi ubijeno, među kojima puno djece, u koordiniranim bombaškim napadima na tri policijske postaje u južnom iračkom gradu Basri u srijedu, izjavili su očevici.

Tri automobila napunjena eksplozivom gotovo su simultano eksplodirala ispred triju policijskih postaja u Basri, a negdje u isto vrijeme eksplozija je pogodila i zajedničku iračko-britansku policijsku postaju u gradu Zubairu, priopćila je britanska vojska.

Glasnogovornica britanskog ministarstva obrane u Basri izjavila da izgleda da su napadi u Basri i obližnjem Zubairu djelo bombaša samoubojica. "Čini se da su sva četiri napada izvršili bombaši samoubojice", rekla je ona.  "Mnogo je poginulih i ranjenih. Većinom irački civili i policajci. Među koalicijskim snagama nema žrtava", rekla je glasnogovornica ministarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reutersov reporter je prebrojio 55 tijela u jednoj bolnici u Basri. Među mrtvima je 25 djece stare od 12 do 18 godina jer je u eksploziji stradao i autobus koji ih je prevozio u školu smještenu u neposrednoj blizini jedne od napadnutih policijskih postaja. Oko 200 civila i policajaca je ranjeno.

Glasnogovornik britanske vojske izjavio je da su u eksploziji u Zubaru ubijena tri Iračana i ranjena četiri britanska vojnika, od kojih dvojica teško.

Eksplozije u vrijeme jutarnje gužve posijale su paniku širom Basre, u kojoj je bilo relativno mirno tijekom ovomjesečnog vala nasilja u drugim dijelovima središnjeg i južnog Iraka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara