Najniže vrijednosti burzovnih indeksa ove godine

PRIBLIŽAVANJE cijene barela nafte rekordnoj razini od 45 dolara zabrinuo je prošloga tjedna ulagače na svjetskim tržištima dionica zbog njihova negativna učinka na gospodarski i rast korporativnih dobiti. Slab rast zaposlenosti u najvećem svjetskom gospodarstvu tijekom srpnja samo je pridodao padu vrijednosti burzovnih indeksa na najniže razine ove godine.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u spomenutom razdoblju za više od tri posto, na 9.815 bodova - najniže od studenoga lani. Tehnološki Nasdaq potonuo je gotovo šest posto, na 1.776 bodova - najniže od svibnja 2003.

Na njujorškom tržištu nafte cijena barela raste cijelo ljeto, uslijed najvećeg rasta globalne potrošnje u zadnjih više od 20 godina i zabrinutosti oko nedostatne ponude. Barel nafte dosegnuo je u jednom trenutku 44,77 dolara, najviše u 21-godišnjoj povijesti toga tržišta. To potiče zabrinutosti ulagača u pogledu korporativnih zarada, koje će se zasigurno smanjiti zbog viših troškova poslovanja, ali i globalnog gospodarskog rasta, koji bi mogao usporiti budući visoke cijene nafte djeluju kao svojevrstan dodatni porez. Ipak, poskupljenje nafte nosi koristi naftnim kompanijama, čije su cijene dionica skočile na najviše razine u zadnjih 52 tjedna.

Tržišta je razočarao krajem tjedna objavljen podatak o porastu broja novih radnih mjesta u SAD-u tijekom ovogodišnjeg srpnja za samo 32.000, prema očekivanih i do 250.000. "To je šokantno slabo i to već dva mjeseca za redom", ustvrdio je Robert MacIntosh, glavni ekonomist Eaton Vance Managementa. Lošem raspoloženju tržišta pridodao je i podatak američke vlade da je osobna potrošnja u lipnju pala po najbržoj stopi od rujna 2001. budući su kupci, zabrinuti visokim troškovima energenata, znatno smanjili kupovine automobila. "Visoka cijena nafte faktor je koji utječe na osobnu potrošnju i mislim da to mnogo trgovaca osjeća kao privremen zastoj kupovina", izjavio je Michael Metz, strateg pri OppenheimerandCo. "To nije dobra, ali niti posve nova loša vijest". Neugodno je iznenadio i podatak o padu aktivnosti u američkom građevinarstvu zbog usporavanja boom-a na tržištu nekretnina.

I upozorenja o mogućim terorističkim napadima na najvažnije američke financijske institucije uzela su danak na tržištu. "Na početku tjedna cijene dionica su pale jer su neki ulagači to previše uzeli k srcu", ocijenio je tržišno raspoloženje Stanley Nabi, potpredsjednik Silvercrest Asset Management Groupa. Pridodaju li se tome razočaravajuća najnovija poslovna izvješća telefonskog operatora Qwest Communicationsa i bolničkog operatera Tenet Healthcare Corp., koji su zabilježili veće gubitke u drugom ovogodišnjem tromjesečju, ne iznenađuje oštra korekcija na tržištu dionica.

Zbog takve situacije, pak, najviše je profitiralo zlato, koje se oduvijek smatralo sigurnim utočištem za kapital u neizvjesnim vremenima. Cijena unce premašila je 400 dolara po prvi puta u protekla dva tjedna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost od novih napada al-Qaede i visoke cijene nafte spustili su i cijene dionica na europskim burzama u prosjeku na najnižu razinu od početka godine. Londonski Ftse indeks u spomenutom je razdoblju oslabio 1,7 posto, na 4.337 bodova. Frankfurtski DAX izgubio je 4,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.727 bodova.

Brige oko nastavljenog rasta cijena nafte, mogućih naglih podizanja kamatnih stopa te prijetnje novim terorističkim napadima, u kombinaciji sa sumnjama oko održivosti gospodarskog i rasta dobiti kvare raspoloženje ulagača. Većina dobitaka na dionicama ostvarenog u prvome tromjesečju ove godine sada je istopljena. "Tržište predstavlja vrlo raznoliku sliku koja se u nekim segmentima poboljšava, a u nekima kvari. Ta će kombinacija indekse zadržati unutar ograničenog raspona kretanja i tijekom idućih nekoliko tjedana", ocjenjuje Petra Kerssenbrock iz Commerzbanka.

Medu gubitnicima se ističe sektor banaka, predvođen švicarskom bankom Credit Suisse First Boston, čije su dionice oslabile 4,7 posto, te njemačkim Commerzbankom (3,4 posto), nakon razočaravajućih izviješća o poslovanju u drugom tromjesečju. Značajnije su oslabile i dionice britanske tvrtke za plaćeni TV program BskyB, i to 7,6 posto, također zbog razočarenja izviješćem o dobiti. Najveće dobitnice su bile dionice energetskih kompanija BP, Totala i Royal Dutch/Shell-a, potaknute rastom cijena nafte. Taj sektor imao je najbolju izvedbu u ovoj godini, ojačavši ukupno 11 posto. Od općeg trenda izdvojila se i dionica britanske banke Barclays, koja je ojačala 11 posto zbog šuškanja o njezinu mogućem preuzimanju od strane američkog Citigroupa.

Na Tokijskoj burzi službeni Nikkei indeks potonuo je nešto više od tri posto, na najnižu razinu u zadnjih više od dva mjeseca, 10.972 boda.

(Hina) xsbo ysbo

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara