Naklada MD predstavila četiri nove knjige pjesama

Naklada MD predstavila je danas u biblioteci "Quorum" četiri nove knjige pjesama domaćih autora Aleksandre Orlić, Igra Čumandre, Maria Dabe i Vesne Bige.

Knjige je predstavio urednik Naklade MD Miroslav Mićanović koji je primijetio da je stanje s poezijom alarmantno, iako se tržište demokratiziralo.

U Nakladi MD uglavnom takve knjige i objavljujemo, što upućuje na važnost i vitalnost suvremenog hrvatskog pjesništva, a ne "autističnost", rekao je Mićanović zauzevši se za čitanje domaćih autora.

Orlić, Čumandra, Dabo i Biga na različite načine, jezično, tematski i poetički raznorodno, iscrtavaju svijet poezije, a svojim senzibilnostima i pjesničkim interesima nude pouzdan i uzbudljiv užitak.

"Ispod kapaka druge rase" naziv je zbirke pjesama Vesne Bige koja je pjesme podijelila u tri ciklusa - pjesme o riječima, o raspoloženju i putovanjima.

Ta zbirka daje hrvatskom pjesništvu ponekad zaboravljenu mjeru i osjećaj za važnost pjesničkog govora, poručuju urednici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbirka "Trbuh crnog bombardera" Igora Čumandre nastala je na putu od periferije do centra Zagreba. Pisana je kao lirska priča "heroja kvarta", a njegova poezija u neskladu je s romantičnom čežnjom za ljubavlju i grubošću zbilje.

Naziv zbirke pjesama Aleksandre Orlić "U mjerilu 1:100 000" aluzija je na šansu da se ostvari ljubav. Kako je rekla sama pjesnikinja, to je zbirka o "urbano-ljubavno-tužnim pjesmama i ljubavnom trokutu".

Mario Dabo rekao je kako se najnovijom zbirkom pjesma "Poluvrijeme na benzinskoj crpki Hilversum" želio približiti čitateljima na lakši, čitljiviji i razumljiviji način.

Puna ironije, jetkosti i neskrivenog cinizma njegova poezija živi između ludila i i lirske nježnosti, kažu urednici.

(Hina) xmb ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara