54.92.158.65 US
 

Nakon pet godina pada: Industrijska proizvodnja u 2014. porasla za 1,3%

Piše: M.R.
četvrtak, 29.1.2015. 15:40
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: freeimages.com

PREMA podacima Državnog zavoda za statistiku u prosincu je, i četvrti mjesec za redom, nastavljen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Naime, unatoč mjesečnom padu od 0,2% prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je u prosincu u odnosu na isti mjesec 2013. zabilježila razmjerno snažan rast od 5,3%.

Rast industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju bio je popraćen i rastom zaliha gotovih proizvoda pri proizvođačima što je uz inozemnu potražnju zasigurno imalo utjecaj na pozitivna kretanja. Povoljna kretanja obujma industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju imati će pozitivan utjecaj na kretanja BDP-a, navode analitičari RBA.

Prekinut niz od pet godina pada

Promatrano kumulativno na razini cijele prošle godine industrijska proizvodnja je prema izvornim indeksima zabilježila godišnji rast od 1,2% dok je prema kalendarski prilagođenim indeksima rast iznosio 1,3%. Time je prekinut niz od pet godina uzastopnog pada. Ipak razina industrijska proizvodnje u 2014. godini za oko 17% je niža u odnosu na pretkriznu 2008.

Promatrano prema glavnim industrijskim granama, rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je u svim segmentima osim proizvodnje energije koja je ostvarila pad od 6,2% u odnosu na 2013.

Najjača prerađivačka industrija

Promatrano prema djelatnostima rast industrijske proizvodnje posljedica je rasta prerađivačke industrije koja u strukturi ima udio nešto manji od 80%, a ostvarila je godišnji rast od 3,1%. S druge strane rudarstvo i vađenje te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija bilježe godišnji pad od 6,4% odnosno 5,2%.

Glavni pokretači rasta prerađivačke industrije bila je proizvodnja odjeće (+14,4%), proizvodnja kože i srodnih proizvoda (+15,7%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (+11,9%), proizvodnja proizvoda od gume i plastike (+24,4%) te proizvodnja električna opreme (+10%) koji su svi redom zabilježili dvoznamenkaste godišnje stope rasta. S druge strane zamjetniji rast ograničavala je niža proizvodnja duhanskih proizvoda (-14,7%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-13%) te ostale prerađivačke industrije (-12,8%).

"I u 2015. godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta pri čemu će zamjetniji rast i dalje ograničavati iscrpljena domaća potražnja. S druge strane unatoč oporavku inozemne potražnje treba imati na umu i potencijalne negativne rizike prisutne na inozemnim tržištima (razvoj situacije na ruskom tržištu te slabiji oporavak vanjskotrgovinskih partnera) te potrebu za daljnjim jačanjem konkurentnosti hrvatske industrije i izvoza. Ipak, pet godina pada obujma industrijske proizvodnje posljedično znači i nisku bazu što će podržavati pozitivne stope rasta na godišnjoj razini.", smatraju analitičari RBA.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije