23.20.165.182 US
 

Nastavljen stručni skup "Holokaust, ljudska prava i obrazovanje"

Piše:
srijeda, 21.4.2004. 12:20
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

PREDAVANJEM Nevena Budaka s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta na temu udžbenika povijesti u Hrvatskoj, danas je u Židovskoj općini nastavljen stručni skup "Holokaust, ljudska prava i obrazovanje".

Udžbenici ovise o nastavnom programu koji je vrlo loš i neprimjeren, pa su tako programi i udžbenici preslik onih udžbenika i programa iz 1991. godine, ocijenio je Budak na temelju komparativne analize većinu udžbenika povijesti za srednje te osmih razreda osnovne škole, različitih autora.

Pitanja ljudskih prava u Drugom svjetskom ratu i totalitarnim sustavima vrlo su malo obrađena, istaknuo je dodajući kako ima malo sadržaja iz povijesti nacionalnih manjina i etničkih skupina. Židovi se spominju samo u kontekstu Starog vijeka i Holokausta, a odakle i kada su došli u Hrvatsku potpuno je nejasno. Također je ostalo neobrađeno i pitanje židovskog identiteta i kulture.

"Tvrdnjom da su u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu ubijani Židovi, mi zapravo prihvaćamo gledište vlasti NDH, o tome tko je Židov, a tko ne", naglasio je Budak pojašnjavajući kako su ljudi tada bili likvidirani zato što je vlast nekog smatrala Židovom, a ne zato što se on sam takvim osjećao.

Svi su udžbenici suglasni kako je ustaški režim rasističke zakone primjenjivao pod utjecajem nacizma, čime se radikalni antisemitizam i antisrpstvo prikazuje indirektno kao nešto što nije bilo ukorijenjeno u političkom životu Hrvatske do 1941., naglasio je Budak.

Niti jedan udžbenik ne analizira genezu antisemitizma, a samo jedan udžbenik spominje proganjanje njemačke nacionalne manjine nakon rata. Slično je s talijanskim i njemačkim zločinima koji su u potpunosti zaboravljeni, naglasio je Budak.

Budak pozitivne pomake vidi u ilustracijama, među kojima više nema leševa, niti sakaćenja, a izrazio je i uvjerenje da će uskoro doći do promjene programa koji će biti kvalitetniji, primjereniji i zanimljiviji.

(Hina) xkt yaz

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije