NATO bi u Istanbulu mogao pristati na irački zahtjev

NATO bi na summitu u Istanbulu (Turska) u ponedjeljak i u utorak mogao pristati na irački zahtjev za pružanje pomoći, izjavio je u četvrtak glavni tajnik te organizacije Jaap de Hoop Scheffer, ne želeći ipak prejudicirati odluku članova Saveza.

"Saveznici u ovom času proučavaju zahtjev i ne mogu prejudicirati njihov odgovor", kazao je De Hoop Scheffer na konferenciji za tisak u Bruxellesu. No, dodao je, "ukoliko se saveznici dogovore, NATO bi to mogao učiniti".

U pismu koje je početkom tjedna poslao NATO-u, imenovani irački premijer Iyad Allawi, čija će vlada službeno preuzeti dužnost 30. lipnja, zatražio je stručnu pomoć Saveza radi obučavanja iračkih oružanih snaga.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na to će pismo trebati odgovoriti ovisno o konsenzusu" koji će se postići na susretu na vrhu šefova država i vlada NATO-a 28. i 29. lipnja, dodao je De Hoop Scheffer, istaknuvši da je još "prerano" reći kakav će biti odgovor NATO-a.

"Imamo rezoluciju NATO-ova Vijeća sigurnosti. Imamo u potpunosti zakonitu vladu. NATO ne bi smio zalupiti vrata premijeru pred nosom", kazao je.

Američki predsjednik George W. Bush predložio je nedavno na summitu G8 u Sea Islandu, u SAD-u, da NATO sudjeluje u obučavanju iračkih snaga sigurnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara