Nedjeljka Klarić prva gradonačelnica grada Šibenika

NEDJELJKA KLARIĆ izabrana je danas na utemeljiteljskoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća za prvu gradonačelnicu grada Šibenika, toga najstarijega izvorno hrvatskoga grada.

Za zamjenike gradonačelnice izabrani su Tomislav Ninić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, i Goran Pauk, hrvatskoj javnosti poznat kao sudionik ratnog pothvata rušenja neprijateljskih jugoslavenskih zrakoplova 1991. nad Zečevom.

Novu gradsku vlast u Šibeniku u cijelosti je sastavio HDZ koji je na nedavnim izvanrednim lokalnim izborima, raspisanim nakon pada do tada vladajuće koalicije u Šibeniku - SDP-a, HNS-a i HSS-a - dobio 16 od 25 vijećničkih mandata, te tako došao u priliku da prvi put nakon uspostave demokracije u Hrvatskoj sam obnaša vlast u Šibeniku.

U tijeku idućih godinu dana, do redovitih izbora, dužnost predsjednika Gradskog vijeća obnašat će Ivica Poljičak, a za dopredsjednike su izabrani Siniša Burić iz HDZ-a i Anita Jakšić iz najjače oporbene stranke, SDP-a.

Gradonačelnica Klarić je u skladu sa svojim ovlastima predložila pet od šest novih članova Poglavarstva grada Šibenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gradsko su poglavarstvo izabrani Mirko Čala, član za gospodarstvo te malo i srednje poduzetništvo, Damir Lučev za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, Gojko Lambaša za kulturu i šport, Emir Berdić za otočni razvoj, more i turizam te Tomislav Jukić za međugradsku suradnju i razvoj.

Šesti član Poglavarstva bit će izabran naknadno.

Da bi mogla postati gradonačelnicom, Nedjeljka se Klarić odrekla dužnosti pomoćnice ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a nakon izbora za gradonačelnicu stavila je svoj vijećnički mandat u mirovanje, tako da će tu dužnost umjesto nje obnašati Branko Arambašić.

Novi član Gradskog poglavarstva za šport i kulturu Gojko Lambaša odlučio je ostati na dužnosti ravnatelja Gradskog muzeja pa će ga u Gradskom vijeću zamijeniti Darko Škarica.

Tomislava Ninića i Gorana Pauka, čije su dužnosti zamjenika gradonačelnice nespojive s dužnostima vijećnika, zamijenit će Davor Bukić i Luka Petrina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara