NHS: Banke, Fina i HŽ ne poštuju ZOR i nemaju radničkog predstavnika u nadzornom odboru

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražit će od Vlade i Hrvatskog sabora izmjene zakona o bankama, financijskoj agenciji Fini te Hrvatskim željeznicama, ako uprave tih tvrtki uskoro ne primijene odredbu Zakona o radu (ZOR) o obveznom imenovanju radničkih predstavnika u nadzorne odbore (NO) tih ustanova.

"37 tisuća radnika nema pravo na svoje predstavnike u NO jer se uprave pozivaju na posebne zakone koji reguliraju rad tih ustanova, pa zbog toga ne moraju postupati prema ZOR-u", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Sever je najavio da će o tom problemu zatražiti očitovanje Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Članak 158. ZOR-a utvrđuje da u trgovačkim društvima s više od 200 zaposlenih i u onima gdje država ima više od 25 posto vlasništva jedan član NO mora biti predstavnik radnika. Njega imenuje i opoziva Radničko vijeće, a ako ono nije utemeljeno biraju ga radnici tajnim glasovanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakoni o bankama, Fini i HŽ-u nisu u skladu sa ZOR-om jer su neki doneseni prije izmjena ZOR-a, dok je Zakon o financijskog agenciji izmijenjen ranije", rekla je pravna savjetnica NHS-a Željka Obradović. Ona smatra kako u tim zakonima pitanje radničkog predstavljanja treba urediti naknadno.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač rekao je da sindikati HŽ-a pregovaraju s Upravom o imenovanju radničkog predstavnika u NO iako on već postoji.

Forgač tvrdi da je sadašnji predstavnik radnika imenovan na zahtjev bivšeg predsjednika NO-a Slavka Linića suprotno zakonu budući da u HŽ-u nema Radničkog vijeća niti su provedeni izbori.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara