NHS poručuje Vladi da ne ponavlja greške bivše vlasti

NEZAVISNI hrvatski sindikati (NHS) poručili su danas Vladi da ne ponavlja grešku bivše vlasti koja je bez konzultacija sa socijalnim partnerima prihvatila zahtjeve MMFa i Svjetske banke za smanjenjem socijalnih i radnih prava.

Najavljeni stand-by aranžman s MMF-om i PAL zajam Svjetske banke ponovno se uvjetuju smanjenjem plaća u javnom sektoru, socijalnih izdataka te sredstava za zdravstvo, a također se opet traži "povećanje fleksibilnosti tržišta rada", odnosno lakše otpuštanje radnika, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Vlada je već najavila reformu radnog zakonodavstva, sustava plaća i naknada u javnim i državnim službama, no nije predvidjela razgovore sa socijalnim partnerima prije potpisivanja sporazuma s MMF-om i Svjetskom bankom, upozorio je Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Zakonu o radu nema mjesta za nove promjene, osim usklađivanja termina s europskim zakonodavstvom, jer je hrvatsko tržište rada dovoljno fleksibilno, istaknuo je Sever.

Poručio je Vladi da se ne obvezuje MMF-u i Svjetskoj banci jer njezine su obveze socijalno partnerstvo i služenje građanima.

NHS je stoga uputio pismo ministru financija Ivanu Šukeru zatraživši hitan razgovor o novom stand-by aranžmanu i PAL zajmu, prije bilo kakvih obveza koje će Vlada preuzeti.

Podsjetivši da su se članovi NHS-a, prosvjedujući protiv aranžmana s MMF-om na štetu radnika, svojedobno pred Hrvatskim saborom vezali lancima, Sever je pred novinarima zavitlao pozlaćenim lancima uzviknuvši da lanci, makar i zlatni, uvijek jednako okivaju ljude.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara