NHS traži ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti Zakona o javnom okupljanju kojim se zabranjuju prosvjedi na Markovu trgu.

Sindikat je uputio Sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom izmjena Zakona o javnom okupljanju zbog sporne odredbe o zabrani prosvjeda i javnog okupljanja na udaljenosti manjoj od 100 metara od zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Takav zakon stavlja u nepovoljan položaj sindikate državnih i javnih službi i poduzeća jer onemogućuje održavanje prosvjeda pred sjedištem njihova poslodavca, a Vlada sebe stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge poslodavce jer su samo pred njenom zgradom okupljanja zabranjena, stoji u priopćenju NHS-a.

NHS pita što će se dogoditi s drugim okupljanjima u krugu 100 metara od Markova trga, kao što su tradicionalna procesija Majci Božjoj Kamenitih vrata ili okupljanja vjernika koji mole unutar Kamenitih vrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podliježu li zakonu i svadbene povorke ispred crkve Sv. Marka i kako će se gledati na organizirane posjete turista koji na leđima nose "sumnjive" naprtnjače, a u rukama sofisticirane foto-aparate i kamere?

NHS tvrdi da je Vladina namjera bila pod svaku cijenu ukloniti prosvjednike s Markova trga, i to radi "micanja negativne percepcije o učinkovitosti Vlade", jer se takva poruka puno lakše šalje s Markova trga nego s bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj.

(Hina) pp/xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara