Nijemci i Francuzi srdačno čestitali španjolskim socijalistima

NJEMAČKI i francuski dužnosnici u ponedjeljak su srdačno čestitali španjolskim socijalistima na parlamentarnoj izbornoj pobjedi.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder, čiji su odnosi s bivšim španjolskim premijerom Joseom Mariom Aznarom zbog neslaganja oko rata u Iraku često bili zategnuti, ponudio je "svoje najtoplije čestitke" čelniku socijalista Jose Luizu Rodrigezu Zapateru. Najavio mu je također čvrstu njemačku potporu u zajedničkoj borbi protiv terorizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tople čestitke Zapateru su stigle i iz Francuske, zemlje koja se također odlučno protivila napadu na Irak. Francuski predsjednik Jacques Chirac zadržao se samo na "najsrdačnijim čestitkama", dok je šef dipliomacije Dominique de Villepin procijenio da bi promjena vlasti u Španjolskoj mogla pripomoći u usvajanju europskog ustava. Aznarova vlada je, naime, uz poljsku vladu blokirala usvajanje toga dokumenta.

Inače, pobjednik na nedjeljnim općim izborima u Španjolskoj Jose Luis Rodriguez Zapatero već je ponedjeljak najavio da će se "španjolske postrojbe, raspoređene u Iraku, vratiti u domovinu".

Na tu najavu dosad je jedno reagirala Poljska, čiji je premijer Laszek Miller izjavio da će njegova zemlja ostati u Iraku čak i ako se španjolski vojnici povuku. Španjolska je, naime, 1. srpnja od Poljaka trebala preuzeti zapovjedništvo sektorom u središnjem Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara