Nimrudovo blago tri sata bilo izloženo u bagdadskom muzeju

"Nimrudovo blago", iznimna zbirka nakita iz 8. stoljeća prije Krista, bila je u četvrtak tri sata izložena u muzeju u Bagdadu kako bi se opovrgnule glasine o njegovu nestanku i krađi.

Na tu iznimno svečanu matineju, na koju je, uz jaku vojnu pratnju, bilo pozvano nekoliko stotina novinara, osobno je došao američki civilni upravitelj Iraka Paul Bremer kako bi se mogao diviti zlatnim krunama, narukvicama, ogrlicama, prstenju i posuđu izloženom u staklenim vitrinama.

Blago je između 1988. i 1992. otkriveno na sjeveru Iraka, 37 kilometara od Mosula. Tajno je bilo pohranjeno u kovčege središnje banke. "Tamo će se i vratiti za sat vremena", kazao je Pietro Cordone, talijanski veleposlanik i orijentalist koji obnaša dužnost ministra kulture u privremenoj iračkoj vladi.

"Nimrudovo blago" iz grobova asirskih kraljeva i prinčeva iz 9. i 8. stoljeća prije Krista, već je nakratko bilo izloženo nakon njegova otkrića.

"Uz Tutankamona u Egiptu, to je jedno od najvećih otkrića u 20. stoljeću", kazala je Beatrice Andre Salvini, glavna kustosica za istočnjačke starine u pariškome Louvreu. Riječ je o 650 narukvica, ogrlica, kraljevskoj tijari, predmetima od zlata i poludragog kamenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Velika dvorana muzeja koja bi, prema predviđanjima Pietra Cordonea, u studenom trebala ponovno otvoriti vrata javnosti, u četvrtak je opet zablistala. Posjetitelji su se iznova mogli diviti asirskim kipovima, bareljefima, stećcima i freskama iz doba kraljeva Salmanazara II. i Sargona II.

Grabež muzeja nije bio tako velik kao što se mislilo u travnju, kada su američke snage ušle u Bagdad.

Od 170.000 predmeta koji se drže nestalima, još uvijek nije pronađeno samo oko 3000 njih. "Od 8000 iznimno vrijednih predmeta, nedostaje samo 47", izjavio je službeni predstavnik iračkog ministarstva kulture.

"Poduzeli smo nove mjere na arheološkim nalazištima protiv lopova kojih nema tako puno", ustvrdio je talijanski diplomat.

"Ophodnje mornaričkog pješaštva su redovite i imaju nalog da zaustave pljačkaše", kazao je on, dodavši da su muzejski radnici dobili poziv da se vrate na posao i da će dobiti plaću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara