NJEMAČKA: SUDSKI POSTUPCI ZBOG PRODAJE NUKLEARNE TEHNOLOGIJE

Državna odvjetništva u njemačkim gradovima Marburgu i Stuttgartu su pokrenula postupke protiv vlasnika dviju tvrtki koje su Pakistanu prodavale dijelove i materijal koji se koristi u gradnji nuklearnog oružja.

Kako je priopćeno iz sudova, vlasnik tvrtke u Marburgu je Pakistanu isporučio četiri tzv. alfa-gama spektormetra usprkos tomu što je Savezni ured za izvoz krajem 2002. strogo zabranio izvoz ovih uređaja. Poduzetnik je u izvoznoj deklaraciji naveo da se radi o izvozu medicinskih uređaja. Odvjetništvo smatra da su uređaji isporučeni pakistanskom znanstveniku i voditelju pakistanskog atomskog programa Abdulu Kadiru Khanu koji je nedavno optužen zbog nedozvoljene prodaje materijala i planova za gradnju atomske bombe.

Državni odvjetnik Hans Joachim Woelk je izjavio da postoje "vrlo jaki dokazi" da se njemačka tehnika koristi u izgradnji pakistanskog atomskog oružja. Vlasnik marburške tvrtke tvrdi da se uređaji koje je prodao Pakistanu ne mogu upotrijebiti u atomskom programu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Stuttgartu je uhićen jedan njemački trgovac pakistanskog porijekla koji je, unatoč zabrani, pokušao izvesti 2,5 tona grafita u Pakistan. Prema njegovim tvrdnjama grafit je trebao biti upotrebljen u znanastvene svrhe. Državno odvjetništvo drži da je kupac grafita, tvrtka PAEC iz Islamabada, dio konzorcija koji između ostalog sudjeluje i u pakistanskom atomskom programu.

(Hina) xnkre ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara