Njemački političari protiv izložbe o frakciji Crvenih brigada

POLITIČARI njemačkih parlamentarnih stranaka oštro su se usprotivili najavljenom otvaranju izložbe o povijesti terorističke skupine Frakcija Crvene Brigade (RAF) u Berlinu.

Potpredsjednik poslaničkog kluba Demokršćanske Unije CDU/CSU Friederich Merz je u razgovoru za dnevnik "Bild" postavljanje izložbe koja bi trebala nositi naziv "Mit RAF" nazvao "nevjerojatnim skandalom".

Predsjednik njemačkih Liberala (FDP) Guido Westerwelle je u pismu upućenom obiteljima žrtava RAF-ovih napada izjavio da će "učiniti sve" kako bi izložba bila spriječena.

I unutrašnjopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Dieter Wiefelsp?tz je rekao da u RAF-u "nema ničeg pozitivnog".

Organizatori izložbe su u reklamnom letku rekli kako žele ukazati na ideje RAF-a koje "nisu izgubile na vrijednosti".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rodbina najpoznatijih žrtava terora RAF-a, 1977. poginulog predsjednika Njemačke udruge poslodavaca Hansa Martina Schleyera te 1991. godine ubijenog političara Detleva Carstena Rohweddera, je u pismu upućenom njemačkom kancelaru Gerhardu Schr?deru oštro prosvjedovala zbog izložbe koja "mistificira i glorificira jednu terorističku skupinu".

Poznati njemački mecena i nasljednik duhanske dinastije Reemtsma, Jan Philipp Reemtsma, čiji je Institut za socijalna istraživanja poznat zbog svojeg kontroverznog suočavanja s njemačkom povijesti, je organizatorima zabranio da njegovo ime povezuju s izložbom. Savezna centrala za političko obrazovanje također je uskratila svoju najavljenu podršku.

Javnost je ogorčena i zbog činjenice da je izložba subvencionirana s 100.000 eura iz berlinskog proračuna za kulturu. Berlin je istodobno s 56 milijardi javnog duga najzaduženija savezna pokrajina te se već godinama nalazi na rubu bankrota. Državna tajnica za kulturu Christina Weiss je najavila da će preispititi državnu potporu organizatorima izložbe.

(Hina) nkre rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara