Njemački znanstvenici otkrili novu tvar za pojačavanje okusa

NJEMAČKI nutricionisti i kemičari otkrili su tvar koja može pojačati slan, sladak ili ljut okus nekog jela.

Alapiridain je prva poznata tvar koja utječe na više od jednog osjetila za okus, objavili su znanstvenici muensterskog sveučilišta u stručnom časopisu Chemical Senses.

Za razliku od dosad poznatih pojačivača okusa, poput glutamata, alapiridain nema vlastiti okus pa se može dodavati različitim jelima, objasnio je znanstvenik Thomas Hofmann. Tvar, međutim ne djeluje na kiselo i gorko, kao što su primjerice okus limunova soka ili kave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novootkrivena tvar mogla bi ljudima, koji zbog zdravstvenih razloga smiju konzumirati minimalne količine šećera, koristiti za pojačanje slatkog okusa, a uz to se može koristiti i kao zamjena za glutamat.

(Hina) kt dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara