Nobilo: Blaškićeva obrana tražit će od Haškog suda odgovarajuće liječenje za generala

OBRANA generala Blaškića podnijet će u najkraćem mogućem roku Predsjedniku Haškog suda (ICTY) hitan zahtjev za pomoć u osiguranju odgovarajućeg liječenja generala Tihomira Blaškića, priopćio je u četvrtak Blaškićev branitelj Ante Nobilo.

U priopćenju, objavljenom nakon zaprimanja stručnog medicinskog mišljenja dr. Rajka Ostojića o zdravstvenom stanju generala Blaškića te nakon radnog sastanka s dr. Ostojićem a uz odobrenje samog generala, ističe se kako "tijekom liječenja, liječnici koje koristi ICTY očito nisu postavili točnu dijagnozu niti su odabrali efikasne metode liječenja" te da je general Blaškić "14 mjeseci nakon početka liječenja u jednako lošoj situaciji kao i ranije".

Kako je priopćeno, obrana će uz zahtjev priložiti stručno medicinsko mišljenje dr. Ostojića te inzistirati da se sve pretrage koje on preporuča hitno obave u za to osposobljenim ustanovama u Nizozemskoj ili u Hrvatskoj.

U priopćenju se dodaje da će Sudu biti ponuđene i usluge dr. Ostojića, koji je spreman odmah otputovati u Den Haag kako bi pregledao generala Blaškića i proveo dodatne pretrage.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Ostojić, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb, stručno mišljenje o Blaškićevom zdravstvenom stanju napisao je na temelju medicinske dokumentacije koja mu je preko Blaškićeva branitelja dostavljena iz Nizozemske. Mišljenje je u ponedjeljak predao odvjetniku Nobilu.

Blaškićev branitelj dodaje da će o "neodgovarajućem medicinskom tretmanu" generala Blaškića obavijestiti hrvatsku Vladu, kako bi i RH u skladu sa svojim konzularnim ovlastima, koje proizlaze iz Bečke konvencije, poduzela potrebne mjere radi osiguranja odgovarajuće medicinske skrbi za hrvatskog državljana koji se nalazi u stranom zatvoru.

Blaškić je u pritvoru Haškog suda gotovo osam godina a njegove zdravstvene tegobe započele su prije godinu dana i manifestirale su se od tada krvarenjima nepoznatog uzroka iz gastrointestinalnog trakta, posljedičnom anemijom i općom slabošću. Na posljednjoj raspravi, održanoj u prosincu, Blaškić je bio vidno blijed.

General Blaškić nepravomoćno je osuđen na 45 godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene nad muslimanskim stanovništvom Srednje Bosne tijekom rata u BiH.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara