54.80.97.221 US
 

Nobilo: Ljubičić je zapovjedio masakr u Ahmićima

Piše:
petak, 30.7.2004. 21:24
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ODVJETNIK Tihomira Blaškića, Anto Nobilo, u razgovoru za Jutarnji list otkrio je informacije iz dokumenata na osnovu kojih je Blaškiću drastično smanjena kazna, te dodao da je zločin u Ahmićima naredio Paško Ljubičić, zapovjednik Vojne policije.

Nakon što je u četvrtak odlukom Žalbenog vijeća ICTY-a smanjena kazna generalu Tihomiru Blaškiću s 45 na devet godina, Anto Nobilo je u intervjuu za Jutarnji list napokon progovorio o informacijama iz dokumenata u koje je dosad uvid imao samo Sud, obrana i tužiteljstvo.

Nobilo je naglasio da je odluka Žalbenog vijeća donesena primjenom novih standarda, ali je dodao kako je i pregledom novih dokaza utvrđeno drugačije činjenično stanje. Tako je utvrđeno da su Ahmići bili legitiman vojni cilj jer su se tamo nalazile postrojbe Armije BiH, da su zločin zapovjedili drugi ljudi, te da je postojala paralelna zapovjedna linija.

Na pitanje o tome što je stajalo u novim dokazima koji su predočenu Haškom sudu, Nobilo je odgovorio: "Iz ureda predsjednika dobili smo dokumente iz kojih je jasno da Blaškić nije odgovoran za Ahmiće već da je to smislio Dario Kordić (tadašnji potpredsjednik HDZ BiH, op.a.), a da je zločin izvršila jedinica Vojne policije."

"Blaškić je stvarno 15. travnja 1993. okupio sve zapovjednike u svom stožeru i rekao im da se očekuje napad Armije BiH, i da je izbio sukob Armije BiH i HVO-a u Konjicu, te da je potrebno rasteretiti u Konjicu. Zbog toga je naredio napad na uporišta Armije BiH i Lašvanskoj dolini. Za Ahmiće je naredio da je potrebno održati otvoreno komunikaciju na cesti Vitez – Busovača, odredio je za to Vojnu policiju i rekao im kako će, ukoliko to padne, doći do presijecanja enklave. Rekao im je da ukoliko na njih bude otvorena vatra mogu uzvratiti, ali i da prije toga od njega traže dopuštenje." – kazao je Nobilo opisujući dan kad se dogodio zločin, pa nastavio: "Ahmići su bili vrlo važno mjesto jer su se nalazili tik na cesti, no, Blaškić nije naredio direktni napad na Ahmiće nego zaposjedanje ceste. Nakon toga je zapovjednik Vojne policije prenio te borbene zapovjedi zapovjednicima manjih borbenih jedinica. Tu nije bilo ni riječi o zločinu. No, naložio je da se osobnim automobilima prebace u Nadioce, u bungalove, kako su zvali bazu Jockera, specijalne jedinice Vojne policije. Tamo je u jedan sat u noći Paško Ljubičić došao iz pravca Busovače."

"Došao je u pratnji lokalnog časnika SIS-a, izašao pred svoje vojnike i zapovjedio – zločin. Prema našim informacijama direktno je zapovjeđeno da se ubije vojno sposobno stanovništvo, muškarci, i da se selo zapali. Rečeno je – "Neću ni da kokoš ostane živa!". Nakon toga istupa časnik SIS-a, poziva se na Kordića i prenosi poruku. Kaže vojnicima – Kordić stoji iza vas, vi se njegovi najvjerniji vojnici, uvijek je vjerovao u vas i tome slično. Inače, ustvrdili smo da je Kordić imao efektivnu zapovjednu kontrolu nad Jockerima." – izjavio je Nobilo.

Odvjetnik Tihomira Blaškića dodao je još kako, prema njegovim informacijama, odluka o počinjenju zločina u Ahmićima donesena Blaškiću iza leđa, na sastanku u Busovači, u kući Daria Kordića.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije