54.92.174.251 US
 

Nova čestica - egzotični barion, vrhunsko je otkriće znanstvenika IRB-a

Piše:
četvrtak, 4.12.2003. 18:22
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NOVA čestica egzotični barion, sastavljena od pet kvarkova (quark elementarna čestica koja izgrađuje hadrone), vrhunsko je otkriće znanstvenika Instituta "Ruđera Boškovića" (IRB) Kreše Kadije i suradnika Tome Antičića i Tatjane Šuše, koje je u svijetu već naišlo na vrlo pozitivne reakcije jer znanstvenici diljem svijeta puna tri desetljeća "tragaju" za takvim egzotičnim česticama .

O čemu je zapravo riječ i kako se dogodilo to otkriće, koje potvrđuje da Hrvatska doista ima vrhunsku znanost, znanstvenici su objasnili u razgovoru za Hinu uoči konferencije za novinare na kojoj će o tomu potanje izvijestiti.

Za razliku od užih znanstvenih krugova, široj javnosti sigurno je "egzotičan" i sam pojam barion (barion - elementarna čestica koja je hadron i ima polovični kvantni broj spina, sastoji se od tri kvarka), pa je nedvojbeno još veća nepoznanica kad se govori o "egzotičnomu barionu", sastavljenom od pet kvarkova.

Kadija je podsjetio da se sve do sada nađene čestice mogu podijeliti u dvije skupine - prijenosnike temeljnih sila (gravitacijske, elektromagnetske, slabe i jake) i tvari.

U početku 60-ih godina 20. st. otkriveno je puno čestica tvari, ali fizičari nisu znali objasniti njihova različita svojstva.

Američki fizičar Murray Gell-Mann pronašao je način kako te čestice "okupiti u obitelji", za što je jedan od najvažnijih uvjeta bio da su sastavljene od manjih elementarnih čestica - kvarkova i njihovih antičestica - antikvarkova.

Najveća do sada pronađena skupina čestica tvari koje međudjeluju jakom silom naziva se hadroni, a oni se pak mogu podijeliti na mezone, koji se sastoje od jednoga kvarka i jednoga antikvarka te na barione - čestice koje se sastoje od tri kvarka.

Najlakši mezoni su pioni, a, primjerice, najlakši barioni - protoni i neutroni, od kojih je sastoji više od 99,9 posto tvari na Zemlji.

Ali, istaknuo je Kadija, kvantna kromodinamika dopušta da barioni mogu imati i više od tri kvarka, primjerice pet kvarkova (zapravo četiri kvarka i jedan antikvark). Po znanstvenim predviđanjima oni se mogu okupiti u jednu "obitelj" - tzv. antideseterolist od deset bariona s pentakvarkovskom strukturom.

Za egzotičnim barionom Kadija i suradnici počeli su tragati "usput" još na CERN-ovu pokusu NA49, u koji su uključeni a dizajniran je s ciljem da se pronađe nova tvar tzv. kvarkovsko-gluonska plazma za koju se vjeruje da je postojala nekoliko mikrosekunda nakon rođenja našega Svemira - tzv. Velikoga praska.

"Osim teškoionskih sudara NA49 kolaboracija proučavani su i hadronski - proton-proton sudari, što smo suradnici i ja prepoznali kao priliku da detaljnom analizom čestica, nastalih u proton-proton sudarima, pokušamo otkriti novu česticu. Za to smo pak imali samo sedam milijuna proton-proton događaja koje smo najprije trebali selektirati, očekujući da će se jedna egzotična čestica pojaviti u svakih dvjesto tisuća događaja", rekao je Kadija.

"Čini se da smo napravili dobar odabir jer smo uspjeli otkriti eksperimentalni signal", dodao je.

Iako rezultat IRB-ovih znanstvenika još nisu potvrdili drugi neovisni eksperimenti, Kadiju i suradnike već pozivaju na predavanja na međunarodnim skupovima i znanstvenim ustanovama.

Ističu da će rezultati njihovih pokusa omogućiti puno bolje razumijevanje prirode elementarnih interakcija, odnosno prirode uopće.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije