54.196.46.127 US
 

Nova koalicija: Sela s lijeve strane Dragonje slovenski teritorij

Piše:
utorak, 23.11.2004. 22:31
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

ČETIRI zaseoka na lijevoj obali rijeke Dragonje i Piranski zaljev u cjelini smatraju se dijelom slovenskog teritorija sve dok se ne postigne konačno rješenje o hrvatskoslovenskoj granici, navodi se u koalicijskom ugovoru četiriju političkih stranaka buduće slovenske vlade koji je u utorak navečer objavljen na internetu, a prenijela ga je i slovenska agencija STA.

Naime, koalicijskim ugovorom četiriju slovenskih stranaka koje će sudjelovati u vladi Janeza Janše definirana su i stajališta koja će nova vlada zastupati u odnosima s Hrvatskom. U njima se među ostalim izražava potpora ulasku Hrvatske u Europsku uniju uz uvjet rješavanja nekih bilateralnih pitanja.

U ugovoru se navodi da će rješenja za pitanje granice morati biti "pragmatična", "sporna" 4 zaseoka na lijevoj strani rijeke Dragonje navode se kao slovenski teritorij "dok se ne postigne konačno rješenje", te se inzistira na "cjelovitosti Piranskog zaljeva".

Tekst koalicijskog ugovora koji su u utorak potpisali Janez Janša, Janez Podobnik, Andrej Bajuk i Anton Rous, predsjednici stranaka koje će sudjelovati u budućoj vladi, objavljen je večeras na improviziranoj neslužbenoj web stranici buduće vlade www.vlada.sds.si, uz napomenu da je riječ o neredigiranom tekstu.

Pitanja odnosa s Hrvatskom spominju se u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjsku politiku, uz uvodnu konstataciju da je Janšina koalicija zainteresirana za širenje Europske unije na jugoistočnu Europu, a prvenstveno, kako se navodi, na Hrvatsku.

Slovenija je, navodi se u koalicijskom ugovoru Slovenske demokratske stranke (SDS), Slovenske pučke stranke (SLS), Nove Slovenije (N.SI) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), strateški zainteresirana za ulazak Hrvatske u EU ako ona ispuni sve europske standarde "uključivo sa sređivanjem spornih pitanja na sporazuman način kako to shvaća Europa, a ne jednostrano".

Što se tiče teritorijalnog spora između Slovenije i Hrvatske, stranke koalicije namjeravaju Hrvatskoj predložiti osnutak bilateralne povijesne komisije, a napominje se također da će obje strane morati potražiti "pragmatična rješenja". Koalicijske partnerice u budućoj Janšinoj vladi također u svom sporazumu navode da u tom pitanju "uvažavaju stanje na dan 25. lipnja 1991. godine" (dan kad su obje države proglasile samostalnost).

Spominjanje tog datuma, precizira se u ugovoru, znači da "se zaseoci na lijevoj obali (rijeke) Dragonje do konačnog sporazuma (o granici) smatraju slovenskima", te da se isto odnosi i na "cjelovitost Piranskog zaljeva" (izraz koji se u Sloveniji uvriježio kao sintagma koja znači da je prilikom osamostaljivanja Slovenija imala policijsku kontrolu nad cijelim zaljevom).

Slovenska vlada, navode u tekstu koalicijske stranke, predložit će hrvatskoj vladi mjere koje će dovesti do popuštanja napetosti u odnosima, te rješenja koja bi mogla "prevladati aktualne nesporazume".

Slovenska vlada također će, navodi se u neredigiranom tekstu koalicijskog ugovora stranaka za djelovanje u mandatu 2004-2008. godine, "proučiti proglašenje hrvatskog zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije