54.81.78.135 US
 

Novčana kazna za predsjednika gospićkog Županijskog suda Pavla Rukavinu

Piše:
četvrtak, 1.4.2004. 15:18
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) novčano je kaznilo suca i predsjednika gospićkog Županijskog suda Pavla Rukavinu kojem će se uskratiti trećina plaće kroz šest mjeseci zbog neurednog obnašanja dužnosti, nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti i nepravodobne izrade presude.

Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić tražio je za Rukavinu najtežu kaznu, odnosno razrješenje sudačke dužnosti, tereteći ga, među ostalim, i za pristranost.

DSV je nakon današnjeg stegovnog ročišta utvrdio odgovornost suca Rukavine za stegovna djela koja su mu stavljena na teret i odlučio ga kazniti najvišom mogućom novčanom kaznom. Istodobno je povučena odluka o privremenom udaljenju s dužnosti.

Rukavina je najavio žalbu Ustavnom sudu jer se, kako je rekao na ročištu, ne osjeća krivim za što ga tereti predsjednik Vrhovnog suda.

Crnić je zahtjev za stegovno kažnjavanje podnio jer Rukavina nije pravodbno donio odluku o obnovi postupka protiv optuženog za ratni zločin. Naime, od 29. listopada prošle godine do 13. veljače ove, Rukavina nije iznio zahtjev za obnovom postupka protiv Dane Serdara, osuđenog u odsutnosti na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, koji je, postavši dostupan hrvatskim vlastima, upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Gospićki Županijski sud je, inače, odluku o ponavljanu postupaka donio na dan kada je u nadzor došlo povjerenstvo Vrhovnog suda, ali Rukavina tvrdi da ti događaji nisu povezani.

Rukavinin branitelj Krešimir Vilajtović tražio je da se njegov branjenik oslobodi stegovne odgvornosti jer nije povrijedio ni jednu zakonsku odredbu. Tvrdio je da ni u Zakonu u kaznenom postupku, niti u nekom drugom zakonu nema roka u kojem bi sud morao donijeti odluku o ponavljanju postupka. Obrana je također tvrdila da, zbog toga što je odluka donesena tek u veljači, nije bilo nikakvih štetnih posljedica, jer bi Serdar u svakom slučaju bio u zatvoru.

Vilajtović je tražio da DSV u slučaju da utvrdi Rukavininu stegovnu odgovornost ne odredi najtežu kaznu, jer je ona nesrazmjerna djelu koje mu se stavlja na teret, te da pritom vodi računa da je Rukavina proveo u pravosuđu 30 godina, 17 kao sudac, a zadnje dvije godine i kao predsjednik suda. Istaknuo je i da je Rukavina uredno obavljao svoj posao, da mu je malo ukinutih presuda, te da nije bilo ni jedne primjedbe ili prijave u vezi s njegovim obavljanjem sudačke dužnosti.

Rukavina je dodao da gospićki sud ima samo pet sudaca, da kao predsjednik suda ima podjednak broj predmeta i učinak kao i svi drugi suci, da je sud ažuran, te da su i on i svi drugi suci od listopada do veljače radili i u izbornim povjerenstvima prvo za parlamentarne, a potom za manjinske izbore. Odbacio je i Crnićevu optužbu o pristranosti rekavši "da ne bi opstao 17 godina sucem da je bio pristran".

DSV je na za javnost zatvorenim ročištima donio odluku o pokretanju stegovnog postupka protiv sutkinje Općinskog suda u Zagrebu Silvije Sunčane Stubičar zbog zlouporabe položaja, prekoračenja službene dužnosti i neurednog obnašanja sudačke dužnosti, te zbog neistinitih podataka u jednom ovršnom rješenju. Pokrenut je postupak i protiv suca zagrebačkog Prekršajnog suda Stjepana Pogarčića jer je odbijanjem alkotesta u prometu nanio štetu ugledu suda i sudačkoj dužnosti, ali i zbog neopravdanog izostanka s posla.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije