Nove članice EU imenovale povjerenike za Europsku komisiju

JEDAN bivši premijer, po dva sadašnja ministra vanjskih poslova, europskih integracija i financija te jedan okoliša među kandidatima su za povjerenike u Europskoj komisiji 10 zemalja koje 1. svibnja pristupaju Europskoj uniji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici.

"Predsjednik (EK Romano Prodi) je sretan zbog kakvoće i raznolikosti novih kandidata", rekao je glasnogovornik EK Reijo Kemppinen, napomenuvši kako su među 10 nominiranih i tri žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svaka nova članica ima pravo predložiti svojeg kandidata za povjerenika izvšnog tijela EU, a osoba na tom položaju trebala bi zastupati europske, a ne nacionalne interese.

Nove povjerenike, koji zasad neće dobiti vlastito područje djelovanja, trebaju potvrditi Europski parlament i sadašnje članice unije.

Poljska i Slovenija predložile su za povjerenike u EK svoje bivše ministre za europske integracije, Danutu Huebner i Janeza Potočnika, Mađarska je nominirala svog veleposlanika pri EU Petera Balasza, Slovačka je odabrala svog glavnog pregovarača za pristup EU Jana Figela, a Češka bivše ministra za zaštitu okoliša Milosa Juzvarta. Estonski kandidat Siim Kallas bivši je premijer te zemlje i bivši direktor Estonske Štedionice, dok je latvijska kandidatkinja i ministrica vanjskih poslova Sandra Kalniete bila jedna od vodećih ličnosti u borbi te zemlje za neovisnost. Litva je predložila ministricu financija Daliju Grybauskaite, Cipar ministra financija Markosa Kyprianoua, a Malta ministra vanjskih poslova Joea Borga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara