Nove pojedinosti o nesreći u Sjevernoj Koreji

NESREĆU u Sjevernoj Koreji, na željezničkoj postaji sjevernokorejskog grada Ryongchona, u kojoj je smrtno stradalo i ozlijeđeno oko 3.000 osoba, izazvala je detonacija industrijskog eksploziva a ne sudar vlakova, prenose svjetske agencije.

Tajne službe Južne Koreje izvijestile su da ni u kojem slučaju nije riječ o sabotaži niti pokušaju napada na predsjednika Kim Jong-ila koji je istim putem prošao u tajnosti devet sati prije, pri povratku iz posjeta Kini o kojemu javnost nije obaviještena.

Pretpostavlja se da su zbog prolaska vlaka sa sjevernokorejskim predsjednikom ostale kompozicije na željezničkoj postaji trebale biti pomaknute na sporedne kolosjeke a nakon prolaska Kim Jong-ila vraćene na prijašnja mjesta.

"Do nesreće je došlo kada su djelatnici željeznice pokušali priključiti vagone jedne kompozicije na drugu te su pritom vagoni na neki način dodirnuli električne vodove koji se nalaze iznad pruge, pri čemu je došlo do detonacije dinamita što je prouzročilo eksploziju", rekla je za Reuters regionalna direktorica irske humanitarne organizacije Concern sa sjedištem u Pyongyangu Anne OMahony.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencije su ranije javljale da je do eksplozije došlo zbog sudara dviju teretnih kompozicija kojima se prevozio benzin i plin.

"Sjevernokorejski dužosnici kazali su nam da raspolažu podacima o 150 poginulih, među kojima su i školska djeca, koja su to doba dana završila nastavu, pa su se igrali u blizini pruge", rekla je OMahony.

Ryongchon je grad u kojemu živi 130.000 stanovnika, a u razornoj eksploziji uništeno je 800 kuća te je ozlijeđeno oko 1.000 osoba koje su primljene na obradu ozljeda u tri lokalne bolnice. Južnokorejska televizija KBS izvijestila je da je područje oko željezničke postaje "pretvoreno u prah".

Međunarodne humanitarne agencije pozvane su u subotu na mjesto nesreće, a među njima je prestavnik Ureda za humanitarnu pomoć Europske komisije, izvijestio je Bruxelles.

U trenutku nesreće na sjevernokorejskoj željezničkoj postaji nalazio se i prekogranični vlak s mnogo kineskih državljana. Južnokorejski predsjednik Goh Kun zapovjedio je prikupljanje pomoći za Sjevernu Koreju, a spremnost da pritekne u pomoć izrazila je i Australija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara