54.80.97.221 US
 

Novi direktor HZZO-a najavio skidanje s liste lijekova jeftinijih od 20 kuna

Piše:
ponedjeljak, 16.2.2004. 15:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

NOVI direktor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Većeslav Bergman najavio je danas da će jedna od mjera koje će poduzeti radi smanjenja potrošnje lijekova biti skidanje s liste svih lijekova koji su jeftiniji od 20 kuna, što znači da bi građani te lijekove, koji čine 28 posto ukupne potrošnje, ubuduće plaćali.

Osim već najavljenog ukidanja postojećeg modela dopunskog osiguranja i uvođenja novog u 2005. godini, Bergman je na svojoj prvoj konferenciji za novinare najavio nove racionalizacije u propisivanju i potrošnji lijekova.

On smatra da su za veliku potrošnju lijekova najviše odgovorni liječnici u primarnoj zaštiti i bolnički specijalisti, pa treba osmisliti način nagrađivanja liječnika koji vode brigu o racionalnom propisivanju te uvesti "algoritme liječenja", koji će pokazivati koji su lijekovi potrebni za pojedine bolesti.

"Pokušat ćemo uvesti javne licitacije za lijekove i smanjiti cijene generičkih lijekova te kroz program specijalizacija educirati liječnike obiteljske medicine o racionalnoj potrošnji", rekao je Bergman.

Direktor HZZO-a najavljuje da će uvesti kvalitetnu kontrolu nad poslovanjem bolnica, na čije poslovanje ne može utjecati, ali će o financijskom stanju obavještavati ministra zdravstva koji je nadležan za to.

"Osobno mislim da bivša direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović nije kriva za poslovanje ustanova, ali kriva je što ih nije kontrolirala, no to je teško kada imate ministra bauštelca koji gleda gdje što treba graditi bez prethodno predviđenog novca za to", kaže Bergman. Pritom tvrdi da je bivša Vlada na investicije unaprijed potrošila 6,5 milijardi kuna, a da nije imala izvore za taj novac.

Dosadašnji zamjenik direktorice HZZO-a Josip Mičija upozorio je da Zavod zbog smanjenog privremenog proračuna za ovu godinu generira nove troškove, pa se plaćanje obveza ljekarnama odvija u roku 170 umjesto ugovorenih 120 dana, a bolnicama se umjesto cjelokupnog mjesečnog proračuna isplaćuje samo novac za plaće i 10 posto proračuna.

Naime, umjesto planiranih 3,5 milijarde kuna HZZO je dobio 2,7 milijardi kuna, što znači da mjesečno nedostaje 213 milijuna kuna.

Većeslav Bergman na mjesto direktora HZZO-a došao je kao član HDZ-a, po struci je specijalist stomatolog, a od 1995. do 2001. bio je ravnatelj Doma zdravlja Trešnjevka.

Navodi kako je 25 godina u zdravstvu, a isto toliko vremena je prijatelj s ministrom zdravstva Andrijom Hebrangom, no demantirao je novinske napise da je s njim u rodbinskoj ili kumskoj vezi.

Bergman je najavio da će Vlada njegovom zamjenicom imenovati Vesnu Dulibić, a o imenima pomoćnika nije želio govoriti, osim da će neki dosadašnji ostati na svojim mjestima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije