Novi muzej suvremene umjetnosti u Grazu otvara prvu izložbu

SVOJIM neobičnim obrisima novi muzej suvremene umjetnosti u Grazu koji izgleda poput modrog kita nasukana u starom baroknom gradu želi postati novi europski kulturni simbol, poput Guggenheima u Bilbau.

Njegovi projektanti, britanski arhitekt Peter Cook i francuski Colin Fournier, nazvali su ga "Friendly Alien", zbog njegova neobičnog oblika koji podsjeća na biće s drugog planeta.

Novi "Kunsthaus", otvoren koncem rujna, ugostit će 25. listopada svoju prvu izložbu.

Čini se da se muzej, intenzivne modre boje, kojeg zovu "nasukani kit" i "velika oteklina", čas otvara prema susjednim zgradama, a čas lebdi u zraku.

Kako god bilo, "izvanzemaljac" je novo kulturno obilježje Graza, drugog po veličini austrijskog grada koji je do studenog europska kulturna prijestolnica.

Prema mišljenju nekih stručnjaka, muzej bi mogao biti drugi Guggenheim (Bilbao), čiji je autor američki arhitekt Frank Gehry i koji je od listopada 1997. zahvaljujući svojim čudnovatim oblicima privukao nekoliko milijuna turista iz svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima Colina Fourniera, "Kunsthaus", koji je stajao 38 milijuna eura, odlikuje se, kao i Guggenheim, snažnim vizualnim identitetom.

"Htjeli smo sagraditi zgradu koja će biti izazov usred baroknih zdanja s krovovima od crvenog crijepa", dodaje arhitekt, opisujući "mjehur" dug 60 i visok 16 metara, prekriven pleksiglasom s noćnom rasvjetom.

"No želimo da i stanovnici prihvate taj objekt i jako smo se trudili da ga uklopimo u urbani kontekst, poštujući postojeće volumene", kazao je on.

Arhitekt je jako zadovoljan što novo zdanje u povijesnoj četvrti nije izazvalo polemiku ni sudski spor, za razliku od onog što se dogodilo u Beču, pa i u Parizu: neobično je, prema njegovim riječima, što se tako radikalan projekt mogao gotovo u potpunosti ostvariti prema prvotnom planu.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara