Novi premijer ili novi izbori u Poljskoj?

POLITIČARI i analitičari u utorak u Poljskoj raspravljaju o tome hoće li ekonomist Marek Belka dobiti dovoljno veliku potporu u parlamentu da bi postao novi poljski premijer ili će u protivnome biti organizirani prijevremeni opći izbori.

Predsjednik Aleksander Kwasniewski u ponedjeljak je kazao da je Belka (52) njegov kandidat za novog poljskog premijera. Na tom bi mjestu trebao zamijeniti nepopularnog Leszeka Millera koji je prošloga tjedna najavio da će otići s dužnosti 2. svibnja, dan nakon što Poljska uđe u Europsku uniju.

Belka je proteklih pet mjeseci proveo u Iraku kao direktor za gospodarsku politiku, a očekuje se da će u Poljsku doputovati u srijedu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve izjave čelnika parlamentarnih stranaka pokazuju da bi Belka mogao sakupiti dovoljan broj glasova da dobije povjerenje, za što mu je potrebna apsolutna većina odnosno najmanje polovica od 460 zastupnika poljskog parlamenta.

Redovni izbori u Poljskoj trebali bi se održati u jesen 2005. godine, iako je već bilo govora o tome da se izbori održe u proljeće iste godine.

Analitičari Belku opisuju kao apolitičnog tehnokrata koji je u dva navrata bio poljski ministar financija, te glavni gospodarski savjetnik Kwasniewskog.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara