Novi sukobi u Najafu, eksplozija u Bagdadu

NOVI sukobi izbili su u utorak u iračkome gradu Najafu, a snažna je eksplozija potresla i središte Bagdada, prema izjavama očevidaca.

Očevidac kaže da sveti grad Najaf nadlijeću američki zrakoplovi, a dim se diže sa staroga gradskog groblja koje je uporište boraca vojske Mehdija, šijitskoga radikala Moqtade al-Sadra koji se već šesti dan bore s američkim marincima. Prema nekim izvještajima američka je vojska pozvala iračke civile da se bez odgađanja evakuiraju iz područja borbi u Najafu.

To je prvi puta da je američka vojska zatražila evakuaciju civila iz tog područja, prema riječima stanovnika grada koji strahuju od američke ofenzive.

Nad središtem Bagdada, u blizini hotela u kojem odsjedaju stranci, diže se stup dima, kažu očevici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borbe su planule i u siromašnom bagdadskom šijitskom predgrađu jer gerilci ne poštuju policijski sat što ga je uvela prijelazna iračka vlada, kažu očevici.

Prema tim iskazima, pucnjava u Sadr Cityju u Bagdadu počela je u zoru. Ondje od četvrtka traju žestoki sukobi, a američki tenkovi i iračka nacionalna garda napreduju.

Ustanak radikalnih šijita izolirao je nekoliko iračkih gradova, a premijera Iyada Allawija stavio na najtežu kušnju otkako je 28. lipnja preuzeo vlast od američkih okupacijskih snaga.

U ponedjeljak je sabotažom na iračkom izvoznom naftovodu prekinut izvoz nafte, ali dotok nije prekinut, rekao je jedan predstavnik naftne tvrtke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara