Novica Petrač odbacio optužbu da je sudjelovao u otmici sina generala Zagorca

Novica Petrač odbacio optužbu da je sudjelovao u otmici sina generala Zagorca

U ISTRAZI o otmici sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca danas je na zagrebačkom Županijskom sudu iskaz dao Novica Petrač, osumnjičen da je upravljao tzv. zločinačkom organizacijom osnovanom radi otmice.

U prvom ispitivanju kod istražnog suca u ožujku Novica Petrač se branio šutnjom, a današnje je saslušanje održano na njegov zahtijev.

Po riječima njegova odvjetnika Ljube Pavasovića Visković, Petrač je negirao da je na bilo koji način bio uključen u djelo za koje ga se tereti.

"S gnušanjem je odbacio da bi na bilo koji način učestvovao u otmici svog prijatelja", kazao je Pavasović Visković, dodajući da je Petrač u iskazu objasnio "sve okolnosti za koje ga terete".

Upitan zašto Petrač nije iznio obranu pri prvom pojavljivanju pred istražnim sucem, Pavasović je rekao da je Petrač to htio učiniti, no da mu je on savjetovao da to tada ne učini. Pojasnio je da je naknadno iznošenje uobičajena proceduralna mogućnost koju je njegov branjenik sada iskoristio.

"Htjeli smo da obranu iznese već u istrazi, s obzirom da iz njegova iskaza proizlaze novi svjedoci koje će sud morati saslušati", kazao je, dodajući kako misli da je bolje da se cijela slika o predmetu dobije već u fazi sudske istrage.

Ocijenio je da se "cijela priča" oko otmice u odnosu na obitelj Petrač ne svodi na saznanja o konkretnom kaznenom djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedan događaj koji se uistinu dogodio instrumentalizirao se kako bi se ostvarili ciljevi koji su vrlo zamagljeni i koji u spisu predmeta ne postoje", ustvrdio je Pavasović Visković.

Po riječima istražnog suca Zorana Luburića, koji vodi ovaj predmet, danas su uz Petrača saslušane još dvije svjedokinje.

I Luburić je rekao da je Petrač porekao počinjenje djela za koje ga se tereti, te je potvrdio da je njegova obrana predložila nekoliko novih svjedoka.

U nastavku istrage trebalo bi biti saslušano još deset svjedoka, od kojih je neke predložio i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Zbog otmice 17-godišnjeg sina umirovljenog generala Zagorca u pritvoru su od početka ožujka, uz Novicu Petrača, još petorica osumnjičenika - Marinko Gošuljević Kinez (33), Siniša Ježovita (33), Stevo Smrček (29), Ivan Bastalić (51) i Darko Jaić (25). Za navodnim organizatorom skupine odbjeglim Ivanom Matekovićem, te njegovom braćom Nikolom i Liberom raspisana je međunarodna tjeralica, kao i za Novicinim ocem Hrvojem Petračem, na kojeg je istraga proširena početkom travnja.

Odluku o proširenju istrage na Hrvoja Petrača donio je Vrhovni sud, koji je nakon žalbe na odluku istražnog suca da ne prihvati proširenje istrage utvrdio da je Petrač posredstvom drugih osoba sudjelovao u otmici, ali ne i da se udružio u zločinačku organizaciju.

Petrač koji je ranije govorio da je s generalom Zagorcem prijatelj, te da mu je ponudio pomoć u prikupljanju novca za otkupninu, od pokretanja istrage je u bijegu, a stavljen je i na Interpolovu listu odbjeglih.

Zagorčev sin otet je 23. veljače u Zagrebu, a pušten je nakon što je njegov otac otmičarima platio 750 tisuća eura, odnosno polovinu otkupnine.

Izvor fotografije: Jutarnji list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara