54.144.14.134 US
 

O dosadašnjim rezultatima Ministarstva znanosti u međunarodnoj suradnji

Piše:
petak, 26.9.2003. 20:47
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MEĐUNARODNA suradnja jedna je od prioritetnih djelatnosti Ministarstva znanosti i tehnologije, a o dosadašnjim rezultatima na tom području novinare su danas izvijestili ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego i njegova pomoćnica za međunarodnu suradnju Nada Švob Đokić.

Na prošlotjednoj ministarskoj konferenciji europskih ministara znanosti i obrazovanja u Berlinu tako je ocijenjeno da je u Hrvatskoj puno učinjeno na bolonjskom procesu - harmonizaciji visokoga školstva u Europi, rekao je ministar Flego.

Podsjetio je da je Hrvatska na ministarskoj konferenciji 2001. u Pragu pristupila Bolonjskoj deklaraciji kojom se do 2010. želi postići da europsko visoko obrazovanje bude sustav s prepoznatljivim i usporedivim akademskim stupnjevima.

U skladu s tim u Hrvatskoj će se od akademske godine 2005./2006. početi studirati na načelima usporedivih akademskih stupnjeva. Tako će dodiplomski studij trajati tri godine, diplomski dvije, a poslijediplomski studij tri godine.

Za boravka u Berlinu hrvatsko izaslanstvo je 17. rujna s kolegama iz njemačkoga Saveznog ministarstva za obrazovanje i istraživanje dogovorilo i oblike novoga dvogodišnjeg znanstveno-istraživačkog programa suradnje.

Pomoćnica ministra za međunarodnu suradnju izvijestila je da će 1. listopada biti održan jednodnevni seminar u suradnji s veleposlanstvom Republike Finske na kojemu će biti riječi o tehnološkoj i istraživačkoj politici u Finskoj.

Najavila je i skoro zasjedanje zajedničkoga hrvatsko-slovenskog povjerenstva za znanstvenu i tehničku suradnju na kojemu će se odobriti nova grupa znanstveno-istraživačkih projekata za dvogodišnje razdoblje od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2005.

Nada Švob Đokić posebice je istaknula početak sustavnije znanstvene suradnje s Kraljevinom Španjolskom koja će početi održavanjem tematskih radionica iz prioritetnih područja suradnje - oceanografije, mediteranskih biljnih kultura, ribarstva, energetike i telekomunikacija.

Ministar Flego izrazio je posebno zadovoljstvom posjetom vodećem svjetskom institutu za fiziku - CERN-u (Europskom centru za nuklearna istraživanja) u Ženevi u kojemu je boravio u srijedu.

Kako je rekao, vodstvo CERN-a izrazilo je želju za intenziviranjem suradnje s hrvatskim znanstvenim institucijama zbog velikoga zadovoljstva radom i sudjelovanjem hrvatskih znanstvenika sa splitskoga i zagrebačkoga sveučilišta te Instituta "Ruđer Bošković" u CERN-ovim eksperimentima i programima.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije