54.198.122.70 US
 

O povratku sarajevskog "Šipada" u njegovu luku u Šibeniku

Piše:
ponedjeljak, 26.4.2004. 13:49
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Tvrtka "Šipad exportimport" iz Sarajeva registrirala je na Trgovačkom sudu u Šibeniku poduzeće "Šipad lukadrvo" d. o. o. na istoj adresi u Šibeniku, na kojoj je obavljala djelatnost lučkog pretovara više od sto godina, te je najavila pokretanje sudskih postupaka protiv šibenskih lokalnih dužnosnika, Luke Šibenik, Transadrije i šibenske Lučke uprave zbog nezakonitog sprječavanja rada i uzurpacije njezine imovine, doznaje se od Zorana Polića, pravnika poduzeća "Šipad lukadrvo". L

"Šipad" privodi kraju kompleksne pripreme za obnavljanje gospodarske djelatnosti u svojoj luci u Šineniku, a s poslovanjem će početi čim hrvatski MUP izda dozvolu za kretanje i zadržavanje njegovih radnika na prostoru luke koji ima status područja graničnog prijelaza, kaže Polić te dodaje da je sarajevski "Šipad" nesporni vlasnik cjelokupnog zemljišta na kojem se nalazi luka, svih objekata, lučkih postrojenja, operativnih obala, skladišta i upravne zgrade.

Svoju stogodišnju djelatnost lučkog pretovara u Šibeniku "Šipad" je prekinuo zbog rata, a nakon rata je u Hrvatskoj na nezakonit način onemogućen u gospodarskoj djelatnosti, te mu je uzurpirana i oduzeta imovina koja je velikim dijelom nezakonito rasprodana, ustvrdio je Polić .

"Šipad" je pokrenuo i međudržavni spor između Hrvatske i BiH zbog uzurpacije svoje luke u Šibeniku, a pred šibenskim Općinskim sudom i sudski spor protiv osmorice županijskih dužnosnika, te Luke Šibenik, Transadrije i Lučke uprave zbog organiziranja nezakonitog štrajka u cilju poslovnog uništavanja trgovačkog društva.

Kako je najavio Polić, na redu su tužbe zbog uzurpacije i otuđivanja imovine te ometanja u gospodarskom poslovanju. S problemom su upoznati i pozvani da ga pomognu riješiti premijer Sanader, predsjednik Mesić i ministar vanjskih poslova Žužul.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Premijera i predsjednika upoznali smo s činjenicom da je Hrvatska ratificirala Aneks sporazumu G2 o sukcesiji, koji nalaže vraćanje oduzete imovine BiH. Osim toga, hrvatska država nikad nije razvlastila "Šipad" koji je u zemljišnim knjigama upisan kao jedini vlasnik cijelog prostora luke za pretovar drveta i drvene građe u Šibeniku, izajvio je Polić.

Radnici sarajevskog "Šipada" pokušali su prije više od mjesec dana ući u prostor svoje šibenske luke, ali ih je u tome onemogućila pogranična policija s obrazloženjem da luka ima status graničnog prijelaza na koji imaju pristup samo radnici pravnih subjekata koji tu obavljaju gospodarsku djelatnost. Kako je Šipadova luka pripojena Luci Šibenik, policija nije imala pravno uporište da dopusti Šipadovim radnicima pristup. Sada se situacija promijenila, jer je Trgovački sud registrirao Šipadovu kćer "Šipad lukadrvo" d. o. o. Šibenik na njegovoj dosadašnjoj adresi pa više ne postoji formalne zapreke za povratak Šipadovih radnika i obnovu njegove djelatnosti lučkog pretovara na tom prostoru usprkos tomu što već više od dvije godine formalno-pravno pripada Luci Šibenik koja je u većinskom vlasništvu Transadrije. Pokrenut je i postupak preispitivanja zakonitosti dodjele koncesija na pomorsko dobro na prostoru Šipadove luke Luci Šibenik.(Hina) xdfer yvkn

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije