54.162.121.80 US
 

O razminiranju u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Piše:
utorak, 15.7.2003. 17:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

GODINE 2005. Splitsko-dalmatinska županija bit će u cijelosti očišćena od mina, rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Nikola Gambiroža.

Ove je godine do sada u Hrvatskoj od mina već očišćeno 95,8 kilometara četvornih ili 87 posto planiranih sumnjivih područja, uključivo i najveći dio pojasa oko autoceste Zagreb - Split i prostore vezane uz posjet Svetog Oca Hrvatskoj, naglasio je Gambiroža. U dva izgreda dvije su osobe smrtno stradale u Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji uspješno je dovršeno 12 projekata razminiranja pa je u prvih šest mjeseci izviđanjem i razminiranjem vraćeno ukupno 1,9 četvornih kilometara minski sumnjivih područja, rekao je Gambiroža. Preostalo je još 7,5 četvornih kilometara koji će biti pregledani i očišćeni iduće dvije godine. U Županiji, u kojoj je najmanji broj mina, do sada je očišćeno gotovo cijelo područje na negdašnjoj crti razdvajanja sa srpskim snagama, kazao je Ivan Čikara, predstojnik Ureda HCR-a u Zadru. Najugroženiji je dio uz Peručko jezero, na području Vrlike, Hrvaca i Sinja, a preostala minski sumnjiva područja odnose se na planinske prostore Dinare i Svilaje. Kao minski sumnjiv vodi se i prostor uz državnu cestu D1 kod Maljkova i Otišića u hrvatačkoj općini, ali, naglasio je, to nisu minska polja, nego "grupe mina zaostalih nakon čišćenja mještana, upada divljih životinja" i sl.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja razminiranje provodi uglavnom vlastitim novcem. Ove godine od ukupno 308 milijuna kuna kojima raspolaže HCR 91 posto izdvaja se iz državnog proračuna, t.j. 165 milijuna, 54 milijuna izdvajaju javna poduzeća, HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode..., 23 milijuna su iz zajma Svjetske banke, a samo 66 milijuna stiže od međunarodne pomoći, rekao je Gambiroža. Upravo potporom američke vlade od 120 tisuća dolara uskoro počinje razminiranje prostora oko bivše vojarne JNA u Žrnovnici kod Splita u blizini škole, koje će biti dovršeno do početka školske godine, najavio je. Švicarska vlada dodijelila je dva milijuna kuna za dva projekta u Hrvacama, kazao je načelnik te općine Dinko Bošnjak.

Pohvalio je odličan rad HCR-a na tom području, gdje je od mina očišćeno oko 80 posto prostora, naglasivši da se djeca podučavaju o opasnostima od mina u školama u Hrvacama, Biteliću i Potravlju.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije