54.80.8.44 US
 

Obalni morski pojas - još neistražen svijet

Piše:
četvrtak, 25.9.2003. 13:57
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OBALNI morski pojas, područje između obale i pučine, sve više zanima znanstvenike, jer se tu, na udaljenosti do stotinu kilometara od obale, nalazi više od 90 posto živih organizama i minerala u moru koji kriju dragocjene podatke o klimatskim promjenama i o promjenama do kojih je došlo kako zbog geoloških procesa, tako i zbog ljudskog utjecaja.

Zanimljivo je da su to područje i njegovi resursi, unatoč važnosti, slabije poznati od nekih planeta Sunčeva sustava, istaknuli su sudionici međunarodne konferencije OMARC (Ocean Margin Research Conference) koja se ovih dana održala u Parizu uz sudjelovanje Europskog povjerenstva i UNESCO-a.

Podmorje koje graniči s tim pojasom djeluje kao golemi "bioreaktor". Istraživači su sigurni da se u tom ekosustavu stvara plin, razgrađuju ugljikovodici, obnavljaju minerali, talože metali i događaju razni mikrobiološki procesi.

U uvjetima visokog tlaka i niske temperature koji vladaju na tim dubinama, plin, najčešće metan, javlja se u krutom stanju, kao plinski hidrat koji se čini poput leda. Taj plin može pokrenuti naslage u obalnim podmorskim grebenima i izazvati katastrofalne odrone, o čemu još svjedoče tragovi podmorske lavine koja je prije osam tisuća godina zahvatila područje Storegga u norveškim vodama i izazvala orijaški plimni val.

Povrh toga, podmorski obalni pojas može, na temelju analize naslaga, dati vrlo važne podatke, primjerice o promjeni klime. "Naime", ističe Serge Berne iz Francuskog instituta za istraživanje i iskorištavanje mora (IFREMER), "on može olakšati istraživanje globalnih promjena, klimatskih promjena i pomicanja naslaga u Sredozemlju u zadnjih petsto tisuća godina. Početak istraživanja je planiran za ljeto 2004."
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije