obilježen DAN HRVATSKIH VODA

Hrvatske vode obilježile su danas svoj dan, 127 godina stalnog djelovanja.

Svoj dan Hrvatske vode obilježavaju 7. rujna kao spomen na 1876. kada je osnovano "Družtvo za regulaciju rijeke Vuke" čiji je prvi predsjednik bio biskup Josip Juraj Strossmayer, a što se smatra početkom organiziranog vodnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Hrvatske vode kao pravna osoba za upravljanje vodama osnovane su temeljem Zakona o vodama iz 1995.

I na današnjoj konferenciji za novinare bilo je govora o suši koja traje već nekoliko mjeseci.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jakša Marasović rekao je da se u vodoopskrbi ne očekuju problemi i da ukoliko suša potraje problema može biti jedino na dijelovima gdje su nadzemne vode i na nekim lokalnim vodoopskrbnim sustavima.

Smatra da je jedino rješenje za sušu izgradnja regionalnih vodoopskrbnih sustava vezanih za sigurna vodocrpilišta. Ali, na žalost, to se ne gradi jer se vodoopskrba i odvodnja danas tretira kao komunalni problem, rekao je Marasović i najavio da će pokušat sve kako bi nadležne upozorio da je to i nacionalni problem.

Apelirao je i na građane da racionalno troše vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je relativno bogata vodom i jedna od prvih zemalja u Europi po resursima vode. Te količine voda koje imamo (podzemne i nadzemne) trebamo zaštiti da bi ih sačuvali za buduće generacije.

Iznio je podatak da je svega 40-tak posto stanovništva priključeno na kanalizacijski sustav i da je plan da se kroz deset godina poveća bar na 70-80 posto.

Smatra da se problem zaštite voda može riješiti jedino prihvaćanjem "načela solidarnosti", kao što to vrijedi u potrošnji struje i plina. Kao primjer naveo je da hrvatski građani godišnje samo 10 posto plate za vodoopskrbu i odvodnju od onoga koliko plate za telefonske impulse.

Naveo je da su dva projekta zaštite voda u realizaciji - zaštita Kaštelanskog zaljeva vrijedan 150 milijuna eura i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Zagrebu.

Ove godine malo se ulagalo na zaštitu od poplava zbog nedostatka novca u proračunu, rekao je, podsjetivši da je 1998. ukinut vodni doprinos, pa dobiveni proračunski novci služe za minimalno održavanje oko 2.400 kilometara nasipa i oko 115 kilometara otvorenih kanala.

(Hina) bma sšhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara