objavljen "Ampelografski atlas" Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića

Golden marketing i Tehnička knjiga objavili su kapitalno djelo hrvatske znanosti "Ampelografski atlas" (375 str.) Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića, koji dekanica zagrebačkoga Agronomskog fakulteta Jasmina Havranek smatra ponosom Fakulteta i cjelokupne hrvatske vinogradarskovinarske znanosti i struke.

U prvom dijelu Atlasa Nikola Mirošević, predstojnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskoga fakulteta, obrađuje povijesni razvoj ampelografije u nas i u svijetu te sistematizaciju vrsta i sorta loze.

Ampelografija je znanstvena disciplina koja se bavi istraživanjem nazivlja, podrijetla i rasprostranjenosti, biološkim i gospodarskim značajkama vrsta i sorta loze te njihovom klasifikacijom i opisom.

U drugom dijelu Mirošević se bavi morfološko-gospodarsko-tehnološkim opisom najvažnijih vrsta i sorta podloga za vinovu lozu te u trećem opisom 90 vinskih i stolnih sorta vinove loze koje se uzgajaju u nas i u svijetu.

U knjizi je i pretisak "Ampelografskog atlasa" Zdenka Turkovića iz 1953. i 1962. u kojem je autor opisao 60 sorta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko Turković (1892.-1968.) postavio je temelje suvremenoga vinogradarstva, publicirao nekoliko važnih knjiga o vinogradarstvu te oko 120 znanstvenih i stručnih radova. Za prvi svezak Ampelografskog atlasa 1957. dodijeljeno mu je u Parizu visoko francusko odlikovanje "Diplome O'Honneur de L'Office International de la Vigne et du Vin".

Jasmina Havranek Atlas smatra tematskom sveobuhvatnicom koja ostavlja snažan dojam zaokružene ampelografske cjeline.

"U njoj udivljeno možemo iščitavati zajednički rad dvojice, vremenski dalekih a sadržajno bliskih autora - Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića", piše dekanica Agronomskog fakulteta na početku Atlasa. Smatra da je njihov rad primjer udvojena mara, rada i ljubavi prema vinogradarstvu, vrstama i sortama loze kao neprocjenjivu nacionalnom i svjetskom bogatstvu.

Poseban izgled "Ampelografskom atlasu", izloženu na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga, daju ilustracije u boji Grete Turković, A. Kreyder, J. Troncy i Ivane Gagić, koji neki stručnjaci smatraju jedinstvenim u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara