54.196.86.89 US
 

Obogaćeni uran pronađen u uzorcima iz iranskog okoliša

Piše:
petak, 18.7.2003. 16:55
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UN-ovi inspektori u Iranu pronašli su obogaćeni uran u uzorcima uzetim iz iranskog okoliša, što bi moglo značiti da Teheran obogaćuje uran a da o tome nije obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Diplomati, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su da su prve analize pokazale razine obogaćivanja koje možda odgovaraju pokušaju proizvodnje materijala za atomsko oružje i dovoljno su visoke da izazovu zabrinutost IAEA-e.

Ako je Iran obogaćivao uran a da o tome nije obavijestio IAEA-u, to bi još više produbilo američke sumnje da iranske nuklearne ambicije idu mnogo dalje od službene verzije korištenja nuklearne energije samo za proizvodnju struje.

Ipak, diplomati ističu da samo prisustvo obogaćenog urana u uzorcima nije čvrst dokaz da je Iran taj koji je proveo obogaćivanje. Kontaminacija je također jedna od mogućnosti, no IAEA-i će trebati objasniti kako je do nje došlo.

IAEA je odbila komentirati te tvrdnje diplomata, iako je glasnogovornica agencije rekla da njihovi inspektori u Iranu uzimaju uzorke.

"Rezultati analiza uzoraka iz okoliša razmatraju se u agenciji i idućih ćemo tjedana uzeti još uzoraka", rekla je Melissa Fleming. "Samo će IAEA biti u poziciji da procjenjuje značaj rezultata analiza", naglasila je.

"U ovom trenutku, još smo usred složenog procesa inspekcija u Iranu, u sklopu kojeg istražujemo niz neriješenih pitanja", rekla je.

Nije poznato na kojem su iranskom nuklearnom postrojenju uzeti uzorci, niti je li IAEA obavijestila iransku vladu o svojim prvim otkrićima.

Zapadni diplomati još su u lipnju kazali kako očekuju da će IAEA-ine analize uzoraka iz okoliša potvrditi sumnje da Iran skriva dijelove svojeg nuklernog progama - uključujući testiranja centrifuga za obogaćivanje urana.

Iran uporno opovrgava da je testirao te centrifuge, no diplomati ističu da nema smisla trošiti milijune dolara na izgradnju velikih postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu a da se ne testiraju njihove centrifuge.

Obogaćivanje je proces kojim se uran pročišćava kako bi ga se moglo koristiti kao nuklearno gorivo ili za nuklearno oružje.

Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je Iran potpisao, dozvoljava obogaćivanje urana u civilne svrhe. Ipak, UN o tome mora biti obaviješten i proces mora biti otvoren za IAEA-ine inspekcije.

IAEA je u lipnju objavila da joj Iran nije prijavio mnoge vidove svojeg nuklearnog programa i zatražila više informacija o istraživanjima i razvoju iranskog programa obogaćivanja urana.

Izvješće o rezultatima svojih posljednjih inspekcija u Iranu IAEA bi trebala objaviti 8. rujna.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije