54.80.97.221 US
 

OBRAMBENE REFORME OTVARAJU PUT BiH KA NATO-u

Piše:
petak, 26.9.2003. 12:17
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Prihvaćanjem dokumenta o preustroju obrambenog sustava BiH, osam godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, otvoren je put za uvođenje jedinstvenog civilnog i vojnog zapovjedništva nad oružanim snagama uz postojanje odvojenih entitetskih vojski.

Bošnjačka strana prihvatila je u četvrtak navečer dokument o planiranom preustroju obrane. Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i predsjedatelj povjerenstva za obrambene reforme američki diplomat James Locher izvjestili su u petak u Sarajevu predstavnike zemalja-članica Vijeća za provedbu Daytonskog sporazuma kako su prethodne noći otklonjene i posljednje dvojbe oko predloženog preustroja obrane.

Oni nisu pojasnili što je bio predmet pregovora vođenih dan ranije no poznato je kako se Stranka demokratske akcije (SDA) protivila predloženim reformama tražeći da one budu radikalnije i osiguraju ukidanje entičkih sastavnica oružanih snaga.

Potpredsjednik SDA Elmir Jahić kazao je samo kako su primjedbe njegove stranke uvažene te da je nađeno kompromisno rješenje. Bit tog kompromisa, po njegovm rječima, je da BiH dobiva oružane snage na razini države koje čine Vojska Federacije (VF) i Vojska Republike Srpske (VRS). Dokument s prijedlozima reformi koje valja obaviti u narednim mjesecima bit će upućen na usvajanje Parlamentu BiH.

Po Locherovim rječima, dokument od 245 strana podrazumijeva ispunjenje minimalnih uvjeta koje je NATO postavio vlastima BiH kao preduvjet za priključenje njihove zemlje programu "Partnerstvo za mir". Očekuje se kako bi se parlamentarna procedura mogla okončati do kraja godine pa bi BiH već tada ili najkasnije početkom naredne godine bila primljena u "Partnerstvo za mir".

"Ovim dokumentom predviđa se uspostava jedinstvenog obrambenog sustava na državnoj razini pod nadzorom civilnih institucija, osigurava se vojna interoperabilnost te kontrola i potpuna tranparenstnost", kazao je Locher.

Novim zakonom o obrani BiH bi po prvi puta dobila ministarstvo obrane kakvo do sada nije postojalo. Njegov supstitut s veoma ograničenim ovlastima bilo je Stalno povjerenstvo za vojna pitanja (SCMM).

Glavni tajnik SCMM-a Enes Bećirbašić pojasnio je kako će ministar obrane imati dva zamjenika a bit će uspostavljen i zajednički vojni stožer odnosno operativno zapovjedništvo oružanih snaga BiH. Odluke o mobilizaciji i angažiranju vojnih postrojbi donosile bi se na državnoj razini a entitetske bi vlasti mogle angažirati vojsku samo u slučaju prirodnih katastrofa.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ministar obrane Federcaije BiH Miroslav Nikolić suglasan je s konstatacijom kako je dokument do kojega se došlo rezultat kompromisa."Rad Povjerenstva teška je pobjeda kompromisa", izjavio je Nikolić.

On je kazao kako entitetska ministarstva obrane i glavni stožeri nastavljaju postojati no oni će preuzeti uglavnom administrativne poslove poput popunjavanja i opremanja postrojbi.

Ministar obrane Republike Srpske Milovan Stanković istaknuo je kako bi BiH i bez ovakvih organizacijskih promjena imala uraditi dosta toga na prilagođavanju standardima NATO-a.

"Mi sada imamo previše vojske i zastarjele opreme", kazao je Stanković upozorivši kako se u proteklim godinama gotovo ništa nije ulagalo u modernu vojnu opremu. Sastavni dio obrambenih reformi, kako je izjavio Stanković, bit će i smanjenje broja vojnika i časnika u entitetskim vojskama. Ukupni broj pripadnika djelatnog vojnog sastava bi se sa sadašnjih 19 tisuća morao svesti na 12 tisuća. Pričuva bi također morala biti smanjena sa 240 na 60 tisuća pripadnika, godišnji kontigent novaka smanjit će se za 50 posto a vojni rok sa sadašnjih šest na četiri mjeseca.

Administratvino osoblje u ministarstvima obrane i njihovim odjelima također bi se smanjilo za 25 posto. "Predviđeno je kako bismo na ovaj način u narednoj godini uštedjeli 81 milijuna konvertibilnih maraka (oko 40 milijuna eura)", pojasnio je Stanković.

Obrambene refome u BiH međutim također imaju svoju cijenu. Uspostava državnih institucija poput ministarstva obrane te zajedničkog i operativnog stožera stajat će naredne godine porezne obveznike u BiH oko 24 milijuna KM (oko 12 milijuna eura).

(Hina) rm sb

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije