54.144.73.205 US
 

Obvezatne upute DIP-a za glasovanje u inozemstvu

Piše:
ponedjeljak, 13.12.2004. 13:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UOČI izbora za Predsjednika Republike Hrvatske, Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je propisalo obvezatne upute broj VII. koje se odnose na glasovanje u inozemstvu.

Po tome će birači - hrvatski državljani - koji nemaju prebivalište u RH, birači koji se u doba izbora - na dan 2. siječnja 2005. - zateknu izvan granica Hrvatske, te birači koji trajnije borave u inozemstvu, a imaju prebivalište u Hrvatskoj, ostvariti svoje biračko pravo na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i inozemnim uredima Republike Hrvatske.

Birači koji nemaju prebivalište u RH dužni su prije glasovanja predočiti biračkom odboru dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Biračima koji na dan izbora neće glasovati u RH, nadležno tijelo državne uprave izdat će, na njihov zahtjev, potvrde o upisu u popis za glasovanje u inozemstvu (dalje: potvrda za glasovanje u inozemstvu), a izdavanje takve potvrde birač može zatražiti odmah nakon raspisivanja izbora, zaključno s 31. prosinca 2004.

Potvrdu za glasovanje u inozemstvu birač je dužan predati biračkom odboru kod dolaska na biračko mjesto.

Tijela državne uprave u RH dostavit će nadležnim gradskim, odnosno općinskim izbornim povjerenstvima popis izdanih potvrda za glasovanje u inozemstvu.

Biračima koji imaju prebivalište u RH, a nastanjeni su ili trajnije borave u inozemstvu birački odbor će na biračkom mjestu u inozemstvu dopustiti glasovanje i bez potvrde za glasovanje u inozemstvu.

Takav birač dužan je predočiti biračkom odboru dokaz o hrvatskom državljanstvu i biračkom pravu (domovnica, putovnica, osobna iskaznica, vojna iskaznica), dokaz o identitetu (putovnica, osobna iskaznica izdana u RH, vozačka dozvola bez obzira je li isprava izdana u Hrvatskoj ili inozemstvu) i dokaz o trajnijem boravku u inozemstvu (dozvola boravka ili neka druga javna isprava kojom se dokazuje trajniji boravak).
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije