54.167.216.239 US
 

Od 31. listopada ukida se telefonska pretplata

Piše:
srijeda, 9.7.2003. 16:36
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

USTAVNI SUD ukinuo je danas telefonsku pretplatu ali je do 31. listopada odgodio stupanje na snagu te odluke kako bi do tada nadležna tijela to pitanje uredila sukladno Ustavu i zakonu.

Odluka je donesena s osam glasova za i pet protiv, nakon iznimno duge, oštre i nervozne rasprave u kojoj su ustavni suci Smiljko Sokol, Jasna Omejec, Petar Klarić i Agata Račan najavili izdvojena mišljenja i zajedno s Ivanom Matijom glasovali protiv predložene odluke sutkinje izvjestiteljice Emilije Rajić.

Većinom glasova prihvaćen je prijedlog udruge "Potrošač" o ukidanju pretplate, što bi u konačnici, po mišljenju protivnika ukidanja, moglo dovesti samo do preimenovanja pretplate u naknadu za korištenje telefonskih linija ili do poskupljenja cijene impulsa.

Ukinuta je, naime, odredba o pretplati iz Pravilnika o općim uvjetima za obavljanje telekomunikacijskih usluga iz 1997. iz formalno pravnih razloga jer se Pravilnik još primjenjuje, iako je na temelju izmijenjenog Zakona u telekomunikacijama 1999. ministar pomorstva, prometa i veza u roku od godinu dana morao donijeti novi pravilnik.

Većinsko je mišljenje da Ustavni sud ne može dopustiti takav pravni nered u kojem ministri ni nakon tri godine ne ispunjavaju svoje obveze, pa ih ukidanjem jedne od ključnih odredbi Pravnika treba natjerati da donesu novi i to do 31. listopada.

Prema novom Zakonu o telekomunikacijama, koji bi 1. kolovoza trebao stupiti na snagu, ministar bi u roku od godinu dana morao uskladiti sve podzakonske akte s tim zakonom.

Većina ustavnih sudaca smatra da je plaćanje pretplate neosnovani namet za korisnike telefonskih usluga koji su time dovedeni u neravnopravan ugovorni odnos jer kroz pretplatu za spremnost telekomunikacijskog sustava, tzv. hladni pogon, plaćaju najveću cijenu kada uopće ne telefoniraju. Pretplata za spremnost je, smatra većina sudaca, protuzakonita jer se uopće ne spominje ni u jednoj varijanti Zakona o telekomunikacijama.

Četvero sudaca, koji su izdvojili mišljenje, smatra da nema ustavno pravnog osnova za odlučivanje jer određivanje i nadzor nad visinom cijene roba ili usluga nije ustavnopravna materija. Također smatraju da sud ne može ocjenjivati ustavnost Pravilnika, odnosno propisa koji formalno više nije na snazi.

Isto tako ne smatraju potrebnim intervenirati neposredno prije donošenja i stupanja na snagu novog Zakona o telekomunikacijama, tim više jer je "Potrošačev" zahtjev za ocjenu podnesen još prije dvije godine, pa je sud već ranije mogao intervenirati bar upozorenjem da novi Pravilnik nije donesen.

Pozivajući se na to da se u 15 zemalja Europske unije naplaćuje mjesečna naknada za korištenje linija koja kao i Hrvatskoj iznosi oko 13 eura, suci koji su ostali u manjini mišljenja su da pretplata nije sporna i da njenim postojanjem u našem pravnom sustavu nije povrijeđeno ni jedno temeljno ljudsko pravo koje bi sud morao zaštiti.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije