23.20.240.193 US
 

Od danas na snazi Zakon o zaštiti potrošača

Piše:
ponedjeljak, 8.9.2003. 10:06
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

OD DANAS je na snagu stupio Zakon o zaštiti potrošača, koji utvrđuje prava potrošača i propisuje određene obveze trgovcima.

Zakon od trgovca traži da jasno, vidljivo i čitljivo istakne iznos utvrđene maloprodajne cijene proizvoda te označi da je cijena u kunama.

Maloprodajnu cijenu trgovac mora istaknuti na tri mjesta - na samom proizvodu ili ambalaži, na prodajnom mjestu proizvoda i na proizvodu u izlogu.

Kod proizvoda koji se prodaju u rasutom stanju, cijena se mora istaknuti samo za jedinicu mjere na prodajnom mjestu proizvoda.

Kod prethodno zapakiranih proizvoda u veća potrošačka pakiranja, ako su mjera pakiranja i jedinica mjere proizvoda različiti, trgovac treba, uz maloprodajnu cijenu, istaknuti i cijenu za jedinicu mjere tog proizvoda.

Trgovac je uz cijenu usluge dužan istaknuti i cijenu rezervnih dijelova koji se prodaju s uslugom.

Zakon trgovcima zabranjuje da potrošačima naplaćuju vrećice i torbe koje imaju logotip, odnosno naziv proizvođača ili trgovca, jer se takva ambalaža smatra promidžbenim sredstvom.

Na zahtjev potrošača trgovac mora zadržati ambalažu prodanog proizvoda.

Zakon propisuje da ambalaža mora biti neškodljiva za zdravlje, prilagođena obliku i masi proizvoda te ne smije dovoditi potrošača u zabludu zbog mase i veličine proizvoda.

Za prodani proizvod ili pruženu uslugu potrošaču trgovac mora izdati točan, jasno i čitko ispisan račun i omogućiti mu provjeru ispravnosti zaračunatog iznosa. Ako račun nije čitko ispisan, ako trgovac ostavi reklamu u sandučiću iako je na njemu zabrana, te ako tvrtka koja pruže usluge ne osnuje povjerenstvo za reklamacije novčana kazna kreće se u visini od 10,000 do 50,000 kuna.

Zakon trgovcima ne dopušta dodatno naplaćivanje izdavanja računa i očitanja mjernih uređaja.

Ako trgovac pojedinim skupinama potrošača odobrava posebne uvjete prodaje (primjerice umirovljenicima), ti uvjeti trebaju biti jasno i vidljivo objavljeni u prodajnom prostoru.

Ako trgovac prodaje proizvod s greškom ili kojemu istječe rok upotrebe, mora ga fizički izdvojiti od ostalih proizvoda te jasno istaknuti da je riječ o prodaji proizvoda s greškom ili nedostatkom.

Proizvod na rasprodaji također mora biti jasno označen cijenom prije i cijenom nakon sniženja. Trgovac mora unaprijed odrediti trajanje rasprodaje. Maloprodajna cijena proizvoda na rasprodaji mora biti napisana na proizvodu, na prodajnom mjestu i na izlogu. Ako je sniženje u određenom rasponu (npr. od 20 do 50 posto) onda petina svih proizvoda u trgovini mora biti na najvećem sniženju. U navedenom slučaju cijena im mora biti umanjena za 50 posto.

Zakon zabranjuje ostavljanje oglasnih poruka i materijala na kućnim vratima i ulaznim vratima stana potrošača, te u poštanskim sandučićima ako je takva zabrana na njima jasno napisana.

Trgovci koji pružaju usluge popravaka i održavanja proizvoda, čija je vrijednost veća od 500 kuna, moraju potrošaču obvezno ispostaviti predračun i radni nalog s opisom radova te upotrijebljenog materijala i dijelova za popravak.

Deklaracija je obvezna za svaki proizvod. Svi dokumenti vezani uz proizvod moraju biti na hrvatskom jeziku, u suprotnom slijede novčane kazne u visini od 50,000 do 100,000 kuna.

Trgovac mora javno objaviti uvjete pružanja javnih usluga (struja, plin, grijanje) i potrošače unaprijed upoznati sa svim uvjetima korištenja tih usluga.

Javne usluge koje se naplaćuju periodično moraju se obračunati prema potrošnji primjenom tarifnog sustava prema posebnim propisima.

Trgovac potrošaču na njegov zahtjev mora omogućiti besplatno zaprječavanje određene vrste odlaznih poziva (telefonskih) odnosno pozive na određene vrste brojeva.

Trgovac koji ne zamijeni neispravan proizvod ili ne želi vratiti novac kupcu bit će kažnjen novčanim iznosom u visini od 3,000 do 50,000 kn.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije