OD DANAS NATJEČAJ ZA JAVNO PRIKUPLJANJE PONUDA ZA SUFINANCIRANJE PROGRAMA SANACIJE ODLAGALIŠTA KOMUNALNOG OTPADA

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić pozvala je jedinice područne i lokalne samouprave da se prijave na danas objavljen natječaj za dobivanje bespovratnog državnog novca za sanaciju odlagališta komunalnog otpada. L

Riječ je o prvom državnom pozivnom natječaju za javno prikupljanje ponuda za sufinanciranje programa sanacije odlagališta komunalnog otpada iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Taj će Fond do kraja godine imati na raspolaganju oko 150 milijuna kuna, prikupljenih od eko-naknada koje se za sva vozila plaćaju od 1. ožujka, rekla je Matulović Dropulić na konferenciji za novinare.

Navela je da je evidentirano oko 60 odlagališta, da će se neka definitivno zatvoriti kao Donja Gora, dok će većina biti sanirana.

Prioritet za korištenje sredstava Fonda imat će jedinice područne i lokalne samouprave koje imaju lokacijsku dozvolu za sanaciju i Studiju utjecaja na okoliš ili pak one koji već imaju i građevinsku dozvolu, rekla je Matulović Dropulić. Navela je da će se nekim jedinicima područne i lokalne samouprave pomoći i prilikom istražnih planova za određivanje lokacije za odlagalište komunalnog otpada.

Natječaj je otvoren 15 dana, a Povjerenstvo će za 30 dana pripremiti prijedlog sa stručnim obrazloženjem tko je dobio sredstva Fonda kako bi se zbog početka turističke sezone u sanaciju krenulo što prije, rekao je v.d. direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo.

Ukoliko se u ovom pozivu ne plasiraju svih 150 milijuna kuna, zbog toga što jedinice područne i lokalne samopurave nemaju dokumentaciju Fond će u dogovoru s Ministarstvom kroz najviše pet mjeseci raspisati ponovni poziv, rekao je Mladineo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matulović Dropulić je najavila da će Vladi za dva tjedna dostaviti i prijedlog kratkoročnih mjera za poboljšanje stanja u okolišu, vezano za otpad, s popisom odlagališta koja se moraju zatvoriti i koja se mogu sanirati. Dugoročne mjere bit će u Strategiji gospodarenja otpadom koja će, najavila je, pred Hrvatskim saborom biti ove jeseni.

Uskoro će Vlada donijeti i Uredbu po kojoj će i tvrtke (onečišćivači) morati izdvajati sredstva, slično kao i vlasnici automobila. No, njih bi se poticalo da rješavaju pitanje onečišćivanja okoliša, pa bi ukoliko imaju ekološke projekte natrag dobivali sredstva koja su uložili, objasnila je ministrica.

Opovrgnula je novinarska nagađenja da vezano za rješavanje problema odlagališta otpada u Ministarstvu postoje dvije struje, ističući kako se jedinicama lokalne samouprave koje na svom području mogu organizirati deponiranje i obradu otpada to i omogućava, jednako kao i županijama koje žele imati centralno odlagalište.

Zamoljena da odgovori na pitanje što će biti s radioaktivnim otpadom iz NE Krško, ministrica je rekla da u Hrvatskoj ne želimo otpad iz nuklearke i najavila da će vezano uz to uskoro početi razgovori sa slovenskom stranom.

(Hina) xbma ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara