54.156.37.174 US
 

Od danas u mirovinu sa 65 i tri mjeseca, i tako svake godine tri mjeseca više - do 67...

Piše: Hina
srijeda, 1.1.2014. 09:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Hina

PREMA novom Zakonu o mirovinskom osiguranju koji danas stupa na snagu, nakon 2030. godine produžit će se dobna granica za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina starosti i to svake godine za po tri mjeseca tako da bi se prijelazno razdoblje završilo 2038.

Ta odredba izazvala je najviše protivljenja među sindikatima koji smatraju da je životna dob u Hrvatskoj ispod prosjeka Europske unije, pa bi umirovljenici kraće uživali mirovinu.

Prema novom zakonu u punu starosnu mirovinu, za one koju su rano ušli u svijet rada, moći će se ići sa 41 godinom mirovinskog staža i 60 godina života bez penalizacije. Penalizirani pri umirovljenju neće biti ni radnici koji su ostali bez posla zbog stečaja i imaju status nezaposlenih dvije godine uz uvjet dobi i mirovinskog staža.

Predviđeno je da se novim zakonom potiče duži rad te omogućava korištenje starosne mirovine uz rad s nepunim radnim vremenom (odnosno do pola radnog vremena) i na taj način nagrađuje dulji ostanak u svijetu rada. Također, utvrđuje se invalidska mirovina zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti uz određivanje poslova koje osiguranik može raditi. Uvodi se i privremena invalidska mirovina za osiguranike koji i nakon završene rehabilitacije ostanu nezaposleni.

Pojednostavljen je i izračun mirovina, prema omjerima doprinosa za 1. i 2. stup, a cilj je da mirovine iz 1. i 2. stupa budu između 60 i 70 posto prosječne plaće. Sada su na razini od 46,1 posto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Umirovljenici koji mirovinu primaju preko pošte, njih oko 180.000, i dalje će je dobivati na taj način, a novi umirovljenici, od početka 2014. godine, primat će mirovinu isključivo preko banke.

Tijekom 2014. planirano je razdvojiti mirovine stečene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju od mirovina po posebnim propisima (tzv. povlaštene). Mirovine po posebnim propisima iznad 5000 kuna bit će smanjene za 10 posto što bi trebalo donijeti uštedu u proračunu već od 300 milijuna kuna.

Protivljenje su izrazili branitelji na prosvjedu protiv izmjena Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je da je svrha reforme uskladiti mirovinski sustav sa gospodarskim i demografskim kretanjima te razvijati različite načine financiranja mirovina razvojem sva tri mirovinska stupa. Cilj joj je također osigurati dužu aktivnost i kasniji odlazak u mirovinu, povećati odgovornost pojedinaca za vlastitu socijalnu sigurnost i realnu vrijednost mirovina, socijalnu sigurnost umirovljenika te dugoročno stabilizirati mirovinski sustav.

Upozorio je da je trenutno odnos zaposlenih i umirovljenika 1,23 prema 1, što je neodrživo.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije