54.158.194.80 US
 

Od sutra novi zakoni o javnoj nabavi i rokovima plaćanja: Kazna za kašnjenje do milijun kuna

KLJUČNI PODACI
  • NOVA pravila za javnu nabavu i rokove plaćanja stupaju na snagu 1. siječnja 2012.
  • Kazne za neplaćanje i kašnjenje do milijun kuna
  • Linić već najavio drugačiji zakon
Piše: V.Š.
subota, 31.12.2011. 14:01
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Ilustracija: Index

NOVA pravila za javnu nabavu i rokove plaćanja stupaju na snagu 1. siječnja 2012.

Pravilima su utvrđeni, između ostaloga, rokovi plaćanja u pravilu od 30, odnosno 60 dana, ukidanje naknade od šest posto telekom operaterima za usluge mobilne telefonije, a na snagu stupaju i Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza, novi Zakon o javnoj nabavi, Zakon o prestanku važenja Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama i dr.

Kazne za neplaćanje i kašnjenje do milijun kuna

Poduzetnici se od sutra moraju pridržavati zakonskih rokova plaćanja - u ugovorima između poduzetnika taj je rok do 60 dana. Postoji i mogućnost iznimke, ali produljenje ne smije prouzročiti neravnopravnost u pravima i obvezama ugovornih strana na štetu vjerovnika.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza definira i da je za plaćanja između poduzetnika i osoba javnog prava (državna tijela, tijela lokalnih jedinica, pravne osobe osnovane za određene svrhe, kao npr. komunalna poduzeća i druge institucije u vlasništvu države ili lokalnih jedinica) rok 30 dana, a iznimno može biti do 60 dana, ali se mora osigurati poštovanje načela ravnopravnosti.

Dužnicima koji u zakonskim rokovima ne ispune svoju novčanu obvezu prijete novčane kazne u rasponu od 10 tisuća do milijun kuna za dužnika, a za odgovorne osobe u njima od tisuću do 50 tisuća kuna.

Linić već najavio drugačiji zakon

Radi se o zakonskom tekstu usvojenom na prijedlog bivše vlade koja ga je predstavila kao jednu od važnih mjera za borbu protiv nelikvidnosti, ali u njegovu primjenu ćemo se tek morati uvjeriti.

Podsjećamo, ministar financija Slavko Linić najavio je donošenje zakona o financijskom poslovanju kojim će se utvrditi rok plaćanja od 45 dana, pri čemu bi se za poduzetnike produžio i rok za plaćanje PDV-a na 45 dana.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije