54.90.119.59 US
 

Odbor: Ljudska prava još uvijek nedovoljno zastupljena

Piše:
četvrtak, 9.12.2004. 16:39
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

SABORSKI Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina priopćio je danas u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava da su u Hrvatskoj mnoga ljudska prava još uvijek nedovoljno zastupljena.

Predsjednik tog Odbora Furio Radin naglašava da bi tijela državne uprave i lokalne samouprave trebala biti puno više u službi građana nego što to trenutno jesu.

Navodi da nezaposlenost predstavlja veliki oblik kršenja prava pojedinaca, a još nije zajamčen ni niz prava iz radnog odnosa.

Umirovljenici također ne ostvaruju ona prava koja su gradili desetljećima svoga rada, a i prava na zdravstvenu zaštitu bi trebala doživjeti korjenite promjene, kaže se u priopćenju.

Žene još nisu u potpunosti ravnopravne s muškarcima, iako se u tom pravcu ulažu veliki napori.

Poseban problem predstavlja stambena problematika, osobito ona povezana s povratkom, a to bi se trebalo riješavati s posebnim senzibilitetom i uvjerenjem da svi, bez obzira na nacionalnost i porijeklo trebaju imati pravo na stan.

U Odboru drže da i seksualne manjine trebaju moći ostvariti svoja prava jer to je, kažu, pokazatelj zrelog civilnog društva.

Odbor za ljudska prava izražava uvjerenje da su prava nacionalnih manjina u samom temelju razvoja Hrvatske kao europske zemlje. Stoga pozdravlja svaki pomak u ostvarivanju i zaštiti prava nacionalnih manjina.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije