Odbor za ljudska prava Karlovac traži preispitivanje rada sutkinje zbog odgode deložacije u Vojišnici kod Vojnića

Odbor za ljudska prava Karlovac zatražio je danas da se preispita rad predsjednice Općinskog suda u Vojniću, čiju odluku o odgodi deložacije Josipa Vukovića iz Banja Luke iz kuće Dragice Karamarković iz Vojnića po pravomoćnoj presudi, smatra nacionalno diskriminirajućom.

Odbor u pismu, upućenom danas ministrici pravosuđa Vesni Škare Ožbolt, predsjedniku Županijskog suda u Karlovcu Davorinu Rukavini, Upravi za prognanike i izbjegle, Klubu zastupnika SDSS-a pri Saboru, te misijama OESS-a i UNHCR u Hrvatskoj, traže da se ispita rad sutkinje Vesne Gračan, za koju tvrde da je treba smijeniti s tog mjesta zbog teških kršenja dužnosti, ljudskih prava i neprovođenja zakona.

Pismo je Odbor uputio u ime povratnice Dragice Karamarković, a potpisala ga je predsjednica Odbora za ljudska prava Karlovac Jelka Glumičić.

Nakon što je 26. srpnja u Vojišnici kod Vojnića odgođena deložacija Josipa Vukovića, nezakonitog korisnika kuće na broju 5, vlasnica kuće Dragica Karamarković otišla je danas, na poziv sudske izvršiteljice deložacije Željke Bačelić, uplatiti novi izlazak Suda i to "u roku od tri dana uz asistenciju policije", no sutkinja Gračan je odbila zakazati deložaciju.

Odbor u pismu navodi da je sutkinja Gračan grubo rekla Dragici Karamarković da se "ovrha odgađa do rujna, odnosno do daljnjeg", jer sutkinja Gračan ide na godišnji odmor, te da je potom istjerala Dragicu Karamarković iz sudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predsjednica Suda opstruira ovrhu na štetu ovrhovoditeljice, a privilegira ovršenika što je teška diskriminacija po nacionalnoj osnovi i protivno ustavnim odredbama o ravnopravnosti svih građana pred sudovima. To tim prije što sudsku ovrhu ne provodi sutkinja Gračan, već ovrhovoditeljica Bačelić", kaže se u pismu.

Dragica Karamarković ima od srpnja 2001. godine pravomoćnu sudsku presudu o iseljenju Josipa Vukovića iz njene kuće, a koristi jedan krevet u obližnjoj kući kod ljudi s kojima nije u rodu i kojima je, kako sama kaže, i na smetnju i na teret.

Josip Vuković je do ratnih zbivanja živio u Banja Luci, tamo mu je vraćena kuća u koju se nema namjeru vratiti, također ne želi ni k dvojici svojih sinova u okolici Vojnića, koji su se stambeno zbrinuli, a odbija i smještaj u kućicu u karlovačkom prognaničkom naselju Gaza, koju mu je u ožujku dodijelilo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, navodi se u pismu.

Predsjednica Odbora za ljudska prava Jelka Glumičić naglašava u pismu da je ovaj slučaj na popisu nezakonitog korištenja imovine koje je prema Sporazumu između Vlade RH i saborskih zastupnika SDSS-a trebalo riješiti do 30. lipnja ove godine.

(Hina) xvh yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara